Data: 2012-06-15 21:30:09
Temat: Re: Pytanie o silikonowe formy
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Fri, 15 Jun 2012 23:24:44 +0200, Aicha napisał(a):
> W dniu 2012-06-15 20:33, tomjas pisze:
>
>>>> No i ciasto trzeba z formy wyjąć przed krojeniem ;-)
>>>
>>> E, to raczej z każdej - żeby nie zniszczyć. No i pozostawione w formie
>>> wilgotnieje od spodu.
>>>
>> No właśnie - tak sobie z lenistwa zniszczyłem 2 foremki zostawiając
>> w nich ciasto. Teraz muszę cokolwiek po upieczeniu natychmiast wyciągać
>> bo nabiera metalicznego posmaku. A pamiętam za dziecka jak szarlotka
>> stala w formie dobre 4-5 dni i jej nie szkodziło (ani formie ani
>> szarlotce). A i krojenie w formie nie szkodziło.
>
> U mnie w domu jedna taka niezniszczalna, ale emaliowana (chyba)
> przetrwała do dziś - i ciasto w niej się trzyma, i kroi bez uszczerbku.
> Tylko brzegi ma już poczerniałe ze starości :)
Teraz można kupić aluminiowe - trwałe albo jednorazowe. Są bardzo dobre,
niw zmieniają smaku ciasta ani mięsa, jednorazówek używam np do pasztetu,
bo są tanie i w różnych pojemnościach, więc wygodnie jest porcjować pasztet
wg preznaczenia - np małe foremki pasztetu dla dziewczyn moich "do
zabrania", większe do użytku "przy gościach" itp. Do galarety tez ich
używam.
--
XL
|