Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!goblin2!g
oblin.stu.neva.ru!aioe.org!.POSTED!not-for-mail
From: Lebowski <lebowski@*****.net>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Pytanie techniczne dot. jajecznicy
Date: Tue, 31 Jan 2012 10:41:29 +0100
Organization: Aioe.org NNTP Server
Lines: 28
Message-ID: <jg8cvv$k8d$1@speranza.aioe.org>
References: <4f272242$0$1222$65785112@news.neostrada.pl>
<jg82o7$u7p$1@speranza.aioe.org> <jg8bib$bvj$1@news.icm.edu.pl>
NNTP-Posting-Host: K0YmaSTEPTZZoYgWE98tuw.user.speranza.aioe.org
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Complaints-To: a...@a...org
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.2.8) Gecko/20100802
Thunderbird/3.1.2
X-No-Archive: yes
X-Notice: Filtered by postfilter v. 0.8.2
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:341853
Ukryj nagłówki
W dniu 2012-01-31 10:17, medea pisze:
> W dniu 2012-01-31 07:46, Lebowski pisze:
>>
>> Kupilem ta polecana przez Ewe, na 4 jajka,
>> ale najpierw okazalo sie, ze chyba trzeba dac oleju, bo wszystko sie
>> do niej przylepilo i poprzypalalo i trzeba bylo to wywalic,
>> a za drugim razem jak dalem olej, to patelnia sie spalila :(
>> Atmosfera w domu zrobila mi sie troszke jakby nerwowa i chyba lepiej
>> jak zawiesze gotowanie na jakis czas.
>
> Potraktuję to jako prowokacyjny żarcik. ;)
>
> A jeśli piszesz serio, to porażka. :( Teflon przed pierwszym użyciem
> należy umyć i nasmarować olejem/oliwą (taka informacja zawsze jest na
> opakowaniu). AA jeśli Ci się rzeczywiście spaliła, to pewnie zbyt mocno
> ją rozgrzałeś. No i - tak na wszelki wypadek na przyszłość -
> jajecznicę/jajka smażymy zwykle na jakimś tłuszczu, najlepiej maśle.
> Trzeba było zapytać o dokładne wytyczne, podpowiedziałabym. ;)
>
> Ewa
Na tych patelniach co mamy w domu, to tluszcz nie rozprowadza sie po
powierzchni tylko slizga po niej gromadzac sie w skupiskach, wiec do
jajecznicy uzywam masla tylko w celach smakowych.
Do jajek sadzonych nie moglem go uzyc, bo to nie te temperatury ani nie
ta technologia smazenia, wiec nie widzialem sensu stosowania innych
tluszczy.
|