Data: 2012-01-31 09:41:29
Temat: Re: Pytanie techniczne dot. jajecznicy
Od: Lebowski <lebowski@*****.net>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2012-01-31 10:17, medea pisze:
> W dniu 2012-01-31 07:46, Lebowski pisze:
>>
>> Kupilem ta polecana przez Ewe, na 4 jajka,
>> ale najpierw okazalo sie, ze chyba trzeba dac oleju, bo wszystko sie
>> do niej przylepilo i poprzypalalo i trzeba bylo to wywalic,
>> a za drugim razem jak dalem olej, to patelnia sie spalila :(
>> Atmosfera w domu zrobila mi sie troszke jakby nerwowa i chyba lepiej
>> jak zawiesze gotowanie na jakis czas.
>
> Potraktuję to jako prowokacyjny żarcik. ;)
>
> A jeśli piszesz serio, to porażka. :( Teflon przed pierwszym użyciem
> należy umyć i nasmarować olejem/oliwą (taka informacja zawsze jest na
> opakowaniu). AA jeśli Ci się rzeczywiście spaliła, to pewnie zbyt mocno
> ją rozgrzałeś. No i - tak na wszelki wypadek na przyszłość -
> jajecznicę/jajka smażymy zwykle na jakimś tłuszczu, najlepiej maśle.
> Trzeba było zapytać o dokładne wytyczne, podpowiedziałabym. ;)
>
> Ewa
Na tych patelniach co mamy w domu, to tluszcz nie rozprowadza sie po
powierzchni tylko slizga po niej gromadzac sie w skupiskach, wiec do
jajecznicy uzywam masla tylko w celach smakowych.
Do jajek sadzonych nie moglem go uzyc, bo to nie te temperatury ani nie
ta technologia smazenia, wiec nie widzialem sensu stosowania innych
tluszczy.
|