Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!.POSTED!not-for-mail
From: medea <x...@p...fm>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Pytanie techniczne dot. jajecznicy
Date: Tue, 31 Jan 2012 11:11:18 +0100
Organization: ICM, Uniwersytet Warszawski
Lines: 30
Message-ID: <jg8eo6$iup$1@news.icm.edu.pl>
References: <4f272242$0$1222$65785112@news.neostrada.pl>
<jg82o7$u7p$1@speranza.aioe.org> <jg8bib$bvj$1@news.icm.edu.pl>
<jg8cvv$k8d$1@speranza.aioe.org>
NNTP-Posting-Host: aedv44.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.icm.edu.pl 1328004678 19417 79.186.99.44 (31 Jan 2012 10:11:18 GMT)
X-Complaints-To: u...@n...icm.edu.pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 31 Jan 2012 10:11:18 +0000 (UTC)
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; rv:9.0) Gecko/20111222 Thunderbird/9.0.1
In-Reply-To: <jg8cvv$k8d$1@speranza.aioe.org>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:341854
Ukryj nagłówki
W dniu 2012-01-31 10:41, Lebowski pisze:
>
> Na tych patelniach co mamy w domu, to tluszcz nie rozprowadza sie po
> powierzchni tylko slizga po niej gromadzac sie w skupiskach
Owszem, tak się dzieje, dlatego ja zawsze, kiedy np. smażę naleśniki,
rozprowadzam olej specjalnym pędzlem. Oczywiście nie da się go
rozsmarować tak równomiernie jak na zwykłej patelni, ale nie jest też w
jednym punkcie.
> , wiec do jajecznicy uzywam masla tylko w celach smakowych.
Czyli dodajesz masło do jaj? Ja najpierw roztapiam masło. Z masłem nie
ma już tego kłopotu co z olejem, ono daje się bez problemu rozprowadzić,
wystarczy trochę poruszać rozgrzaną patelnią.
> Do jajek sadzonych nie moglem go uzyc, bo to nie te temperatury ani
> nie ta technologia smazenia, wiec nie widzialem sensu stosowania
> innych tluszczy.
Według mnie zbyt mocno rozgrzałeś patelnię. Ma być gorąca, ale bez
przesady. Samych jajek w ogóle nie powinno się na oleju smażyć, bo olej
za bardzo się rozgrzewa, więc nawet sadzone powinieneś zrobić na maśle.
W zasadzie na teflonowych patelniach nie ma potrzeby używania tłuszczu,
ale ja zwykle je lekko smaruję, jak powyżej. To lepsze i dla patelni, i
pewniejsze, że potrawa nie przywrze.
Ewa
|