Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!goblin2!g
oblin.stu.neva.ru!aioe.org!.POSTED!not-for-mail
From: Lebowski <lebowski@*****.net>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Pytanie techniczne dot. jajecznicy
Date: Tue, 31 Jan 2012 11:56:17 +0100
Organization: Aioe.org NNTP Server
Lines: 36
Message-ID: <jg8hc7$upq$1@speranza.aioe.org>
References: <4f272242$0$1222$65785112@news.neostrada.pl>
<jg82o7$u7p$1@speranza.aioe.org> <jg8bib$bvj$1@news.icm.edu.pl>
<jg8cvv$k8d$1@speranza.aioe.org> <jg8eo6$iup$1@news.icm.edu.pl>
NNTP-Posting-Host: K0YmaSTEPTZZoYgWE98tuw.user.speranza.aioe.org
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Complaints-To: a...@a...org
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.2.8) Gecko/20100802
Thunderbird/3.1.2
X-No-Archive: yes
X-Notice: Filtered by postfilter v. 0.8.2
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:341855
Ukryj nagłówki
W dniu 2012-01-31 11:11, medea pisze:
> W dniu 2012-01-31 10:41, Lebowski pisze:
>>
>> Na tych patelniach co mamy w domu, to tluszcz nie rozprowadza sie po
>> powierzchni tylko slizga po niej gromadzac sie w skupiskach
>
> Owszem, tak się dzieje, dlatego ja zawsze, kiedy np. smażę naleśniki,
> rozprowadzam olej specjalnym pędzlem. Oczywiście nie da się go
> rozsmarować tak równomiernie jak na zwykłej patelni, ale nie jest też w
> jednym punkcie.
>
>> , wiec do jajecznicy uzywam masla tylko w celach smakowych.
>
> Czyli dodajesz masło do jaj? Ja najpierw roztapiam masło. Z masłem nie
> ma już tego kłopotu co z olejem, ono daje się bez problemu rozprowadzić,
> wystarczy trochę poruszać rozgrzaną patelnią.
>
>> Do jajek sadzonych nie moglem go uzyc, bo to nie te temperatury ani
>> nie ta technologia smazenia, wiec nie widzialem sensu stosowania
>> innych tluszczy.
>
> Według mnie zbyt mocno rozgrzałeś patelnię. Ma być gorąca, ale bez
> przesady. Samych jajek w ogóle nie powinno się na oleju smażyć, bo olej
> za bardzo się rozgrzewa, więc nawet sadzone powinieneś zrobić na maśle.
> W zasadzie na teflonowych patelniach nie ma potrzeby używania tłuszczu,
> ale ja zwykle je lekko smaruję, jak powyżej. To lepsze i dla patelni, i
> pewniejsze, że potrawa nie przywrze.
>
> Ewa
No wyobraz sobie, ze ta patelnia nie miala termometru :P
Poza tym jajka sadzone na masle i malym ogniu?
Ktos tu chyba cos ostro pitoli :P
Poki co, to nie obciazylem ciebie kosztem tej patelni, ze o stratach
moralnych nie wspomne, wiec lepiej nie ryzykuj i nie draznij kogos waznego.
|