Data: 2016-05-18 18:59:58
Temat: Re: Rabarrrrrbarrrrrrrr... . :-)
Od: "Stokrotka" <o...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Bardzo dużo cukru w tym pszepisie.
Wszyscy wiedzą ,że z rabarbaru najlepszy jest kompot.
Ale w cieście też może być.
Co do ostszeżeń, to rabarbar zdaje się nie jest zalecany pszy kamieniecy
nerkowej szczawianowej, czyli tej samej pszy kturej niewskazane są :
szpinak, herbata, kakao.
A co do pszerabiania śliwek do ciasta na zimę,
to pamiętam , ze pyszne są śliwki ubijane w weku:
surowe, umyte śliwki dryluje się, i wciska ile się da do litrowego weka.
następnie zalewa się wżącą, słodką zalewą , ale nie pamiętam dokładnie
składu zalewy.
Wek się zamyka i koniec.
Wcale się nie psują, są pyszne i doskonale nadają się po otwarciu do
wysypania na drożdżowy placek.
--
(tekst bez: ó, ch, rz i -ii)
Ortografia to NAWYK, często nielogiczny, ktury ludzie ociężali umysłowo,
nażucają bezmyślnie następnym pokoleniom.
|