Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Ratunku, wegańska uczta Re: Ratunku, wegańska uczta

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Ratunku, wegańska uczta

« poprzedni post następny post »
Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
atman.pl!.POSTED!not-for-mail
From: bbjk <a...@b...cc>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Ratunku, wegańska uczta
Date: Sat, 25 Oct 2014 15:52:12 +0200
Organization: ATMAN - ATM S.A.
Lines: 49
Message-ID: <m2g9ud$2mh$1@node1.news.atman.pl>
References: <m2b36g$ah8$1@node2.news.atman.pl> <m2e2sp$9n4$1@node2.news.atman.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<m2fann$1rt$1@node1.news.atman.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
NNTP-Posting-Host: 83.218.107.182
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: node1.news.atman.pl 1414245133 2769 83.218.107.182 (25 Oct 2014 13:52:13
GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 25 Oct 2014 13:52:13 +0000 (UTC)
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.3; WOW64; rv:24.0) Gecko/20100101
Thunderbird/24.6.0
In-Reply-To: <s...@f...lasek.waw.pl>
X-Antivirus: avast! (VPS 141024-1, 2014-10-24), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:358181
Ukryj nagłówki

W dniu 2014-10-25 15:30, Jarosław Sokołowski pisze:

> Ten jeden jedyny wyjątek dotyczy w tym zestawie akurat dania mięsnego.
> Wzmacnia jeszcze stereotyp, że wege, to niby same paciaje, a jak już
> ma być coś konkretnego na ząb, to mięso.

Proszę o pomoc w przełamaniu stereotypu. Nie rozdrobnione i nie paciate.
Kalarepę chyba przyjdzie gryźć i rzodkiewkę chrupać z marchewką na
przemian. A na gorąco?

Nie do końca to tak, ale teraz
> mniejsza o to. Teraz pozwolę sobie poczynić dalszą część uwag kulturowych.
> Kiedyś, jak na stół wjeżdżał pieczony bażant, to okryty był on skrzydłami
> z kolorowymi piórkami. Rumiane prosię musiało mieć radośnie zakręcony
> ogonek, a w pysku jabłko. Sztuka przyrządzania na tym się zasadzała, by
> to co kiedyś żyło, gdy już znajdzie się na stole, wyglądało tak jak za
> czasów, kiedy jeszcze żyło.

Przy okazji wpadło mi w oczy:
http://www.kucharz1935.republika.pl/

To się ostatnio trochę pozmieniało. Dzisiaj
> już nawet nie każdego mięsojada zachwycają takie przedstawienia.

Myślę, że niewielu już zachwycają.
Czasem ta dawniejsza sztuka polegała i na tym, by sztuka na stole
wyglądała jak zgoła coś innego.

> Lub też może -- o czym ja pisałem -- nie jedne chrupciate, lecz dwa lub
> nawet więcej. Kuchnie, o których teraz mowa, lubią wykorzystywać mocne
> zróżnicowanie w smakach. To mogło się wziąć się z dalszej Azji, gdzie
> uczta zrobiona z wielu malutkich potraw, za to mocno odmiennych, jest
> rzeczą normalną. Nie tylko w smakach, lecz i w konsystencji te różnice.
> Stąd moje liczne wtrącenia na temat tego, jak ważna jest kolejność
> wrzucania do gara tych wszystkich roślinek, a nawet czasem ich dopiero
> co wyodrębnionych części. Było tu kiedyś o uszaku bzowym. Grzybek taki.
> On smaku nie ma żadnego, za to ma charakter. Ze smakiem musi jechać na
> pożyczanego. Czyli jak bakłażan on, a nawet jeszcze bardziej. Albo tofu,
> tofu też samo z siebie nijakie. To wszystko niby same rośliny, grzyby
> najwyżej, ale jesli chcieć i móc, to różnice w smakach można wyodrębnić
> daleko większe niż wśród miąs. Nie każdy w ślepej próbie odróżni na
> talerzu bażanta od cietrzewia (te piórka, to też trochę po to). A nawet
> kurczaka od indyka.

Wreszcie dorwałam małe bakłażanki.
Uszaka bzowego nie znam z kuchni, tylko z atlasu grzybów. Nie wiem, czy
widywałam, mogłam nie zwrócić uwagi - teraz będę rozglądać się za nim.
--
B.

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
25.10 XL
25.10 bbjk
25.10 bbjk
25.10 Jarosław Sokołowski
25.10 bbjk
25.10 Jarosław Sokołowski
25.10 XL
25.10 FEniks
25.10 FEniks
25.10 bbjk
25.10 FEniks
25.10 FEniks
25.10 FEniks
25.10 Jarosław Sokołowski
25.10 XL
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
NOWY: 2025-12-07 Algorytmy - komentarz [po lekturze ks.]
"Młodzieżowe Słowo Roku 2025 - głosowanie", ale bez podania znaczeń tych neologizmów
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
Reżim Talibów w Afganistanie zakazał kobietom: pracy w większości zawodów, studiowania, nauki w szkołach średnich i podstawowych!!!
Edukuję się jak używać Thunderbirda
NOWY: 2025-09-29 Alg., Strukt. Danych i Tech. Prog. - komentarz.pdf
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Kol. sukces po polsku: polscy naukowcy przywracają życie morskim roślinom
Tak działa edukacja Putina. Już przedszkolaki śpiewają, że są gotowe skonać w boju
Medycyna - czy jej potrzebujemy?
Atak na [argentyńskie - przyp. JMJ] badaczki, które zbadały szczepionki na COVID-19
Xi Jinping: ,,Prognozy mówią, że w tym stuleciu istnieje szansa dożycia 150 lat"
Zbrodnia 3 Maja
Połowa Polek piła w ciąży. Dzieci z FASD rodzi się więcej niż z zespołem Downa i autyzmem