Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
atman.pl!goblin1!goblin.stu.neva.ru!feeder1-2.proxad.net!proxad.net!feeder2-2.p
roxad.net!nx02.iad01.newshosting.com!newshosting.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-
exc-01.news.neostrada.pl!unt-spo-b-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTE
D!not-for-mail
Date: Sun, 26 Oct 2014 08:00:29 +0100
From: Qrczak <q...@q...pl>
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.1; pl; rv:1.9.1.7) Gecko/20100111
Thunderbird/3.0.1
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Ratunku, wegańska uczta
References: <m2b36g$ah8$1@node2.news.atman.pl> <m2e2sp$9n4$1@node2.news.atman.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<m2fann$1rt$1@node1.news.atman.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<m2g9ud$2mh$1@node1.news.atman.pl>
In-Reply-To: <m2g9ud$2mh$1@node1.news.atman.pl>
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Lines: 55
Message-ID: <544c9c0b$0$11131$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 87-207-124-79.dynamic.chello.pl
X-Trace: 1414306827 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 11131 87.207.124.79:49648
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:358247
Ukryj nagłówki
Dnia 2014-10-25 15:52, obywatel bbjk uprzejmie donosi:
> W dniu 2014-10-25 15:30, Jarosław Sokołowski pisze:
>
>> Ten jeden jedyny wyjątek dotyczy w tym zestawie akurat dania mięsnego.
>> Wzmacnia jeszcze stereotyp, że wege, to niby same paciaje, a jak już
>> ma być coś konkretnego na ząb, to mięso.
>
> Proszę o pomoc w przełamaniu stereotypu. Nie rozdrobnione i nie paciate.
> Kalarepę chyba przyjdzie gryźć i rzodkiewkę chrupać z marchewką na
> przemian. A na gorąco?
Jako iż już jest jutro, to napiszę:
Marchew w grubsze krążki, ziemniaki w półplastry, wrzucić na skropioną
oliwą blaszkę, delikatnie posolić, przyprawić (ja używam gotowej
mieszanki "do ziemniaków" złożonej m.in. z kminku i czerwonej papryki) i
wstawić do piekarnika. Po około pół godzinie dołożyć pokrojoną paprykę
(czerwoną, zieloną, raczej tę słodką, ale można też i czuszki czy innej
ostrej) i dynię (używam hokaido, bo nie trzeba walczyć z nią przy
obieraniu, dlatego do pieczenia wrzucam później; inną odmianę można
ciepnąć na blachę w tym samym czasie, co ziemiaki i marchew), dobrze
doprawić: cynamon, papryka słodka i ostra, kumin, muszkat. Piec jeszcze
z pół godziny.
Będzie nieciapaja, a i gorące też.
>> Kiedyś, jak na stół wjeżdżał pieczony bażant, to okryty był on skrzydłami
>> z kolorowymi piórkami. Rumiane prosię musiało mieć radośnie zakręcony
>> ogonek, a w pysku jabłko. Sztuka przyrządzania na tym się zasadzała, by
>> to co kiedyś żyło, gdy już znajdzie się na stole, wyglądało tak jak za
>> czasów, kiedy jeszcze żyło.
>
> Przy okazji wpadło mi w oczy:
> http://www.kucharz1935.republika.pl/
>
> To się ostatnio trochę pozmieniało. Dzisiaj
>> już nawet nie każdego mięsojada zachwycają takie przedstawienia.
Teraz szoł się robi w inny sposób.
> Myślę, że niewielu już zachwycają.
> Czasem ta dawniejsza sztuka polegała i na tym, by sztuka na stole
> wyglądała jak zgoła coś innego.
I choć czasu upłynęło tyle, wciąż chodzi o zaskoczenie. Stąd ciekłe
azoty, stąd sous vide, stąd lody z tatara, ziemia z kaszy czy puder o
aromacie palonego siana.
> Wreszcie dorwałam małe bakłażanki.
Moje pieczone nie okazały się hitem... dzieci odrzuciły orzechy.
Mnie oczywiście smakowało, ale ja to żrem wszystko...
Q
--
Kobieta została stworzona po to, by umilać życie mężczyźnie, a nie -
żeby cały dzień pracować, wieczorem zaś gotować mu mrożonki.
|