Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.pionier.net.pl!goblin2!goblin1
!goblin.stu.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostrada.pl!unt-spo-
a-02.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
Date: Sun, 26 Oct 2014 11:17:32 +0100
From: Qrczak <q...@q...pl>
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.1; pl; rv:1.9.1.7) Gecko/20100111
Thunderbird/3.0.1
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Ratunku, wegańska uczta
References: <m2b36g$ah8$1@node2.news.atman.pl> <m2e2sp$9n4$1@node2.news.atman.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<m2fann$1rt$1@node1.news.atman.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<m2g9ud$2mh$1@node1.news.atman.pl>
<544ca003$0$18076$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
In-Reply-To: <s...@f...lasek.waw.pl>
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Lines: 36
Message-ID: <544cca3a$0$18089$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 87-207-124-79.dynamic.chello.pl
X-Trace: 1414318650 unt-rea-a-01.news.neostrada.pl 18089 87.207.124.79:53208
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:358283
Ukryj nagłówki
Dnia 2014-10-26 11:04, obywatel Jarosław Sokołowski uprzejmie donosi:
> Qrczak pisze:
>
>>> Proszę o pomoc w przełamaniu stereotypu. Nie rozdrobnione i nie paciate.
>>> Kalarepę chyba przyjdzie gryźć i rzodkiewkę chrupać z marchewką na
>>> przemian. A na gorąco?
>>
>> No a jak ktoś lubi kapustki - brukselka zapiekana.
>> Kapustki ze dwie - trzy minuty pogotować w osolonym wrzątku, jak małe,
>> to całe, a duże przekroić na pół. Przełożyć do naczynia żaroodpornego,
>> polać oliwą, doprawić solą, pieprzem, kminem rzymskim lub kminkiem (w
>> proporcji pół łyżeczki na jakieś pół kilo brukselek) oraz posiekanym
>> ząbkiem czosnku, i dokładnie wymieszać, aby brukselki pokryły się
>> przyprawami. Posypać posiekanymi orzechami włoskimi (mniej więcej garść
>> tego ostatniego). Zapiekać w temp. 180-190 stopni jakieś 20 minut.
>>
>> Mniam.
>
> Czy ta kapustka poddana dwudziestominutowym katuszom w rozgrzanym
> piekarniku wciąż zachowa swoją chrupiącość?
Zadziwiające to może, ale kapeć się nie robi. Zresztą nikt nie każe
katować ściśle wedle czyichś wymysłów*.
> Jednak gdy przewać przepis w połowie, poprzestać na samym
> obgotowaniu zachowującym zieloność, polaniu oliwą dla połyskliwości
> i opruszeniu czymś całkiem już świeżozielonym, jak koperek czy
> bazylia, to mamy jarzynę ciepłą i chrupiącą. Choć gdy ta wystygnie,
> to wcale gorszą się nie stanie -- kolejna zaleta brukselki.
A moje domowe nie lubią małych kapustków... czemuż ach czemuż... a wiem!
mam całą tylko dla się.
Q
--
* dlatego kocham kuchczyć... katuję po swojemu
|