Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!news.ipartners.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.g
azeta.pl!not-for-mail
From: "waldek" <x...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Relacja na żywo - pieczenie mięsa w 80C [1]
Date: Mon, 1 Mar 2004 08:49:20 +0100
Organization: Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl
Lines: 28
Message-ID: <c1upt4$86n$1@inews.gazeta.pl>
References: <c1sl7k$4hm$1@inews.gazeta.pl> <0...@n...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: alpha.ckp.pl
X-Trace: inews.gazeta.pl 1078127332 8407 212.160.198.2 (1 Mar 2004 07:48:52 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 1 Mar 2004 07:48:52 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2727.1300
X-Priority: 3
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2720.3000
X-User: xswedc
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:193559
Ukryj nagłówki
> Trudno mi uwierzyć, że to wszystko prawda... Przecież każdą pieczeń kroi
się
> dopiero wtedy, gdy jest dobrze schłodzona. A ty zabrałeś się do jedzenia
prawie
> od razu... i co, ładnie Ci się pokroiło... w tym momencie przyszła mi do
głowy
> myśl, że ten cały opis na żywo, to radosna twórczość. Czy nie mam racji...
a
> może coś z moją głową nie tak? Pozdrawiam! Marianka
====
Przeczytaj wątek "Jak piec mięso" z 27-02-2004 14:53, a potem odcinek [4] z
tej relacji. Mięso odpoczywało zgodnie z zaleceniaami, a nawet nieco dłużej.
Poza tym inaczej wygląda schładzanie mięsa z temperatury 200C, a inaczej z
80C. W tym drugim przypadku ono już jest chłodne :-}
Co do radosnej twórczości to raczej nie zaryzykowałbym. Przecież każdy może
to powtórzyć i sprawdzić. Dlatego też szczegółowo opisałem warunki
pieczenia, temperatury i inne zabiegi, aby ewentualnie można było porównać
wyniki i wymienić doświadczenia z innymi odważnymi. Może są osoby, które
mają jakiś porządny superpiekarnik z precyzyjną regulacją grzania i nie będą
musiały toczyć takich bojów z drzwiczkami piekarnika, jak ja. Podejrzewam,
że wtedy całe pieczenie trwałby dużo krócej, gdyż u mnie były okresy, kiedy
temperatura spadała poniżej 80C, co w oczywisty sposób musiało wydłużyć
obróbkę z książkowych 4-5 godzin do 5,5 godziny..
waldek
====
|