Data: 2011-10-14 16:28:14
Temat: Re: Rosół
Od: "po" <p...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Qrczak" napisał w wiadomości grup
dyskusyjnych:j79j2m$hm2$...@n...onet.pl...
Najpierw wołowinę (antrykot, pręga, szponder), potem kurę, inaczej się
rozgotuje ta ostatnia nia miazgę. Wody tyle, żeby przykryła mięso, a i
tak zależy od wielkości gara.
I raczej nie supermarketową.
Całe mięso myjemy, wrzucamy do gara i zalewamy zimną wodą !!. Na miazgę się
nie rozgotuje, odpadnie od kości po prostu.
W niczym to nie przeszkadza, a jeżeli przeszkadza, możemy ją odpowiednio
wcześniej wyjąć.
Po gotowaniu odcedzamy, studzimy i wyjmujemy kostki.
Mięso, warzywa oraz jeśli użyliśmy grzyby, mielimy w maszynce.
Na grubym sitku, podlewamy rosołem i robimy pierogi.
lub
Na drobnym 2 krotnie. Odlewamy troche rosołu do rondelka, gotujemy, wrzucamy
0,5 kg wątróbki drobiowej,
którą potem też mielimy, to co zostanie w rondlu wlewamy do masy, do tego
bułka tarta i jaja, miąchamy na gładką masę i pieczemy pasztet.
Prawdziwy pasztet z mięsa a nie z MOMu.
|