Data: 2011-10-14 18:32:03
Temat: Re: Rosół
Od: Paulinka <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Waw pisze:
> Witam,
>
> ile dajecie wody na standardowa kure 1,2-1,5kg (z supermarketu), tak aby
> zrobic dobry rosol? Oczywiscie _bez_ zadnych kostek rosolowych, wegety,
> maggii itp.
>
> Jaka wolowine najlepiej do tego dolozyc? Kawalek antrykota bedzie ok?
>
> Aha, i wrzucacie mieso do zimnej wody i od samego poczatku gotujecie na
> malutkim ogniu, czy najpierw max i jak sie zagotuje, to zbieracie szumy
> (wiem, ze nie wszyscy to praktykuja) i dopiero pozniej zmniejszacie ogien?
Wody tyle aż przykryje mięso, mięso ja akurat robię rosół z kury, a nie
z kurczaka, wołowina antrykot albo szponder. Woda zimna, zagotować, ja
nie szumuję, zmniejszam ogień i pyrka do miękkości wołowiny. Kura jest
twardsza niż kurczak, więc się tak szybko nie rozleci, ogólnie, mięso ma
odchodzić samo od kości. Aaa i solę od razu.
--
Paulinka
|