From: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Ryz na sypko bez przypalenia (sprawdzone!!)
Date: Fri, 02 Feb 2001 11:38:57 +0000
Reply-To: K...@h...fsnet.co.uk
Message-ID: <a...@4...com>
References: <g...@4...com>
<4...@n...onet.pl>
X-Newsreader: Forte Agent 1.8/32.548
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-1
Content-Transfer-Encoding: 8bit
NNTP-Posting-Host: news3
Lines: 92
X-Authenticated-User: 4074246
X-Comments: This message was posted through Newsfeeds.com
X-Comments2: IMPORTANT: Newsfeeds.com does not condone, nor support, spam or any
illegal or copyrighted postings.
X-Comments3: IMPORTANT: Under NO circumstances will postings containing illegal or
copyrighted material through this service be tolerated!!
X-Report: Please report illegal or inappropriate use to <a...@n...com> You may
also use our online abuse reporting from:
http://www.newsfeeds.com/abuseform.htm
X-Abuse-Info: Please be sure to forward a copy of ALL headers, INCLUDING the body (DO
NOT SEND ATTACHMENTS)
Organization: Newsfeeds.com http://www.newsfeeds.com 73,000+ UNCENSORED Newsgroups.
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.ipartners.pl!news1.ebone.net!news.ebone.net!sunqbc.risq.
qc.ca!newsfeed.cwix.com!out!news4.newsfeeds.com!newsfeeds.com!n3!anonymous!127.
0.0.1!n3
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:42760
Ukryj nagłówki
mnie sie wydawalo, ze white strong ( w ogole strong ) to maka
chlebowa... ja osobiscie uzywam Sainsbury's ...economy za 9 p za
torbe!! Moje malenstwo wczoraj w szkole zrobilo ciasteczka
uzywajac tej wlasnie maki - pozarlam prawie wszystkie sama,
lacznie z okruchami, powstrzymalam sie przed pozeraniem pudelka
(przepis z tutejszej ksiazki kucharskiej, podam jak mi dziecko
odda ksiazke!)). Duzo chyba jednak robi sama obrobka - przesiana
maka, itp
Krysia
>ja, nauczylam sie tego od mojej tesciowej (pochodzi ze Sri Lanki), a oni
>wiedza jak ryz smakowac powinien
>
>Krysiu, jakiej maki uzywasz do pieczenia ciast w UK, ja metoda prob i bledow
>White Strong Flour
>
>iza
>
>> No wiec robilam podobnie, gdzie sie zaczyna od smazenia ryzu,
>> proporcjemeidzy ryzem a woda (bulionem) bardzo precyzyjne,
>> szcelna przykrywka i..dalej mi wychodzi ohido!
>>
>> Tylko jedna metoda mi sie nie rozlatuje, przypala itp - gotuje w
>> ogromnej ilosci wody (jak makaron), dosc szybko i tak jakby nie
>> dogotowuje (ryz al dente??), na sicie cedze, zalewam jeszcze
>> gotujaca woda, niech ta maczka ryzowa sobie pojdzie precz, niech
>> bardzo dobrze obcieknie.
>>
>> I dopiero wtedy mam pewnosc, ze jest jak Uncle Ben's z torebki
>> ;oP
>>
>> Czy ktos jeszce tak robi jak ja?
>>
>> Krysia
>>
>> >Podaje przepis na gotowanie ryzu na sypko
>> >dla wszystkich meczacych sie z gotowaniem ryzu,
>> >i wielokrotnym czyszczeniem przypalonych garnkow
>> >
>> >
>> >Przepis wielokrotnie sprawdzony, gotowalem w roznych garnkach,
>> >grubosc scianek i rodzja garnkow nie ma znaczenia.
>> >----------
>> >1)Jak gotowac ryz?
>> >
>> >Oplukac ryz pod biezaca zimna woda.
>> >W garnku podgrzac troche masla lub oleju i podsmazac ryz tak dlugo, az sie
>> >zeszkli.
>> >Nastepnie zalac ryz osolona woda albo bulionem (po dwie szklanki plynu na
>> >szklanke ryzu)
>> >i gotowac na malym ogniu do miekkosci
>> >Ryz bedzie smaczniejszy, jesli ugotuje sie go z kostka bulionowa i listkiem
>> >bobkowym
>> >oraz cebula naszpikowana kilkoma gozdzikami (wspanialy smak i zapach-T.T)
>> >
>> >2) Co robic aby ryz sie nie przypalal?
>> >
>> >Zawinac pokrywe garnka sciereczka. Ryz nalezy gotowac na wolnym ogniu. Nie
>> >mieszac
>> >Gdy ryz wchlonie wode mozna podawac
>> >Wtedy ryz bedzie suchy i i nie prztpali sie
>> >----------
>> >
>> >Przepis pochodzi z ksiazki: Reinchard Gerer "Tajemnice dobrej kuchni"
>> >Rewlecyjna ksiazeczka (a 14 zl) szefa ekskluzywnej restauracji Korso przy
>> >Operze Wiedenskiej,
>> >Nie jest to ksiazka kucharska, tylko zbior wskazowek, pomyslow i tajemnic
>> >jak gotowac lepiej i smaczniej.
>> >Do kupienia w: "Swiat ksiazki" http://www.swiatksiazki.pl/
>> >
>> >Pozdrawiam
>> >Tomek T.
>> >t...@p...fm
>> >t...@b...pl
>> >
>> >
>> >
>>
>> K.T. - starannie opakowana
>>
>>
>> -----= Posted via Newsfeeds.Com, Uncensored Usenet News =-----
>> http://www.newsfeeds.com - The #1 Newsgroup Service in the World!
>> -----== Over 80,000 Newsgroups - 16 Different Servers! =-----
K.T. - starannie opakowana
-----= Posted via Newsfeeds.Com, Uncensored Usenet News =-----
http://www.newsfeeds.com - The #1 Newsgroup Service in the World!
-----== Over 80,000 Newsgroups - 16 Different Servers! =-----
|