Data: 2001-02-02 13:03:16
Temat: Re: Ryz na sypko bez przypalenia (sprawdzone!!)
Od: Patrycja Kazala <k...@m...pw.edu.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Tomek wrote:
> 2) Co robic aby ryz sie nie przypalal?
>
> Zawinac pokrywe garnka sciereczka. Ryz nalezy gotowac na wolnym ogniu. Nie
> mieszac
> Gdy ryz wchlonie wode mozna podawac
> Wtedy ryz bedzie suchy i i nie prztpali sie
a wiec podtswa jest NIE MIESZANIE.
siostra mi to wytlumaczyla - nie wiem skad sama to wiedziala.
chodzi o to ze w czasie gotowania tworza sie miedzy ziarenkami
mikrokanaliki, ktoredy uchodzi gorace powietrze (jak kto woli to mozna to
nazwac babelkami z gotowania ;p) . jesli mieszajac ryz zniszczymy
mikrokanaliki, to juz po zabawie. albo bedziemy stac i ciagle mieszac albo
sie przypali.
trudno lapy trzymac z dala od ryzu i nie mieszac, jesli sie nie widzialo na
wlasne oczy, ze to dziala - wiem po mojej mamie ;p ale warto sprobowac.
acha, na poczatku, zaraz po wsypaniu, trzeba zamieszac. ale pozniej lapy
precz!
powodzenia :)
pat
--
Puszatkowo http://www.puszatkowo.prv.pl
PuszKKKa http://puszkkka.spinacz.pl
SPINACZ http://www.spinacz.pl/
|