Data: 2007-01-07 13:26:59
Temat: Re: STEK
Od: a...@o...eu
Pokaż wszystkie nagłówki
BaGRoS napisał(a):
> Witam!
> Szukam marynaty do steków aby można je było upiec później na średnio
> (różowe w środku) i jednocześnie były bardzo delikatne i miękkie jak w
> Non Solo w Wawie :P lub w Americanos w Wawie. Niestety mam 300km do
> Warszawy i jeżdżę na steki niezbyt często :/
> Piszcie wszystko co wiecie na temat steków! Z jakiego mięsa w Polsce etc.
Znalazłam w necie takie przepisy. Może skorzystasz...
STEKI WOŁOWE Z GREJPFRUTEM
Czas przygotowania: 30 minut
4 steki z polędwicy wołowej
1 grejpfrut
4 łyżki oleju
1 łyżka masła
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz.
Mięso myjemy, osuszamy, rozgniatamy palcami i smażymy z obu
stron na rozgrzanym oleju, ok. 2-3 minuty z każdej, do
zrumienienia. Zdejmujemy z patelni, oprószamy solą oraz
pieprzem. Grejpfruta myjemy, obieramy, dzielimy na cząstki,
usuwamy białe włókna i smażymy na rozgrzanym tłuszczu
pozostałym na patelni z dodatkiem masła, ok. 1 minuty.
Układamy cząstki grejpfruta na stekach. Podajemy polane
sosem powstałym podczas smażenia i posypane natką
pietruszki, z frytkami lub ryżem.
STEKI Z SZYNKI Z BANANAMI
4 plastry gotowanej szynki po 125 g każdy
2. łyżki masła
2 łyżki miodu
2 banany
1 kieliszek madery
Na patelni rozgrzać tłuszcz, smażyć plastry szynki 1 minutę
z każdej strony, posmarować 1 łyżką miodu i smażyć dalej 2-3
minuty, prze-łożyć na podgrzany półmisek. Banany po-kroić w
plasterki, smażyć 2 minuty wraz z resz-tą miodu w tłuszczu z
szynki i udekorować nimi steki. Sos z pieczenia rozcieńczyć
maderą i polać mięso.
Podawać z piure ziemniaczanym i fasolką szparagową.
STEKI Z KARMELIZOWANĄ CEBULĄ O DELIKATNYM ZAPACHU ŚLIWEK
Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: 4
4 steki wieprzowe o grubości około 2 cm
2 czerwone cebule średniej wielkości
łyżeczka cukru
2 łyżki powideł śliwkowych - najlepiej własnej produkcji
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
2 łyżki oliwy
Steki lekko rozbijam tłuczkiem przez folię.
lekko solę i pieprzę i odstawiam na bok. Cebulę obieram i
kroję raczej na grube plastry. Na patelni rozgrzewam łyżkę
oliwy i kiedy bardzo gorąca, wkładam plastry cebuli - smażę
ją na dużym ogniu, raczej niezbyt często przewracając, kiedy
podpieczona lekko, dodaję cukier i mieszając trzymam na
ogniu pół minuty, aż zacznie się karmelizować (będzie trochę
dymu), następnie dodaję powidła śliwkowe, mieszam
energicznie i trzymam na ogniu przez następne pół minuty.
Zdejmuję cebulę na talerz i trzymam w cieple (np. przykrytą
drugim
talerzem). Na patelni rozgrzewam pozostałą oliwę i wkładam
mięso - smażę na dużym ogniu po minucie z każdej strony,
następnie po 2-3 minuty na średnim ogniu z obu stron.
Usmażone steki wykładam na talerze i na każdy wkładam łyżkę
cebuli.
Podaję z ziemniakami lub bagietkę i mnóstwem zielonej sałaty
|