Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia "Schabowe" Re: "Schabowe"

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: "Schabowe"

« poprzedni post następny post »
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.man.lodz.pl!newsfeed.pionier.net.p
l!3.eu.feeder.erje.net!feeder.erje.net!npeer.as286.net!npeer-ng0.as286.net!peer
02.ams1!peer.ams1.xlned.com!news.xlned.com!feeder.cambriumusenet.nl!feed.tweakn
ews.nl!posting.tweaknews.nl!fx03.ams1.POSTED!not-for-mail
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
From: Marcin Debowski <a...@I...zoho.com>
Subject: Re: "Schabowe"
References: <utenb0$1gi05$1@dont-email.me> <gBJKN.283098$ps1.175953@fx12.ams1>
<utj6sc$2on0e$2@dont-email.me> <_s9LN.167573$Erzc.122219@fx05.ams1>
<utom1v$7nkt$1@dont-email.me> <xjRLN.47115$QUO3.797@fx15.ams1>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<3BoMN.57885$h0q4.15188@fx02.ams1>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<gbTMN.406989$7uxe.209581@fx09.ams1>
<s...@f...lasek.waw.pl>
User-Agent: slrn/1.0.3 (Linux)
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Lines: 65
Message-ID: <dg6NN.4302$BQ2.492@fx03.ams1>
X-Complaints-To: a...@t...nl
NNTP-Posting-Date: Thu, 28 Mar 2024 04:22:33 UTC
Organization: Tweaknews
Date: Thu, 28 Mar 2024 04:22:33 GMT
X-Received-Bytes: 4598
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:383990
Ukryj nagłówki

On 2024-03-27, Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl> wrote:
> Pan Marcin Debowski napisał:
>
>>> Widać średnica nie jest głównym wyznacznikiem, wędliny tego samego
>>> nutru mogą różnić się *diametralnie*. Z kabanosem też tak. Kiedyś
>>> średnicę miał jednaką, wyznaczoną przez kiszkę któregoś zwierza.
>>> Teraz widuję kabanosy niewiele grubsze od zapałki.
>>
>> W dodatku, nie są wcale zbyt smaczne. Te grubsze, klasyczne, odpowiadają
>> mi dużo wardziej.
>
> W ogóle dziś trudno o takie, które mają smak oryginalny, czyli zdominowany
> przez kminek. Przecztałem teraz, jak jeden z producentów zachwala swój
> wyrób -- "Kminek, który jest w składzie jest bardzo delikatnie wyczuwalny.
> Nawet jeśli ktoś nie lubi tej przyprawy to nie będzie ona przeszkadzać".

Ponownie mam podobne odczucia - bardzo trudno dostać obecnie takie,
które smakują jak te dawne. Jeszcze z 15 lat temu jakby nie było z tym
wiekszego problemu. W tej chwili trzeba trafić. A rok temu, jak się
tradycyjnie zaopatrywałem na powrót do terenów bezkiełbasowych to
niestety nie trafiłem. Najpierw kupiłem sobie jakies dziwne drobiowe z
tzw. metra, i to w ogóle była porażka - mam wrażenie, że część wytwórców
uważa, że jak zmniejszą średnicę i wpakują w to coś w stylu śląskiej, to
już jest kabanos. A potem na powrót nakupowałem w zgrzewkach, chyba
jakiś Morlin, ale nie tylko, i generalnie to nie było to.

>>> Podsmażanie wędlin praktykuje się jako podkład do jajecznicy. Może
>>> częściej bekony i szynki, ale kiełbasy też. Ostatnio mi taką podano
>>> na śniadanie w Czeskim Krumlowie (za sąsiadki przy stole miałem dwie
>>> Chinki z Singapuru). W polskiej tradycji częstsze jest drobne siekanie.
>>
>> Bekony tak. Szynki w sumie tez. Ale takie dobre kiełbasy o wyrazistym
>> smaku mi w jajecznicy nie podchodzą.
>
> Kiełbasy czasu PRL nie miały wyrazistych smaków. Poza kabanosami niczego
> innego sobie nie przypominam. Wyjaśnił mi to kiedyś jeden technolog od

Jałowcowa. Polska. Ale jakieś śląskie, podwawelskie, czy nawet
zwyczajna, to się MZ bardziej rożniły konsystencją, zawartością
mięsa/tłuszczu niz smakiem. Z tym, że jest jeszcze jeden wic, o którym
poniżej.

> żywności. Mówił, że gdyby chciał zrobić wędlinę na przykład wyraźnie
> paprykową, aż czerwoną od tego, to mu nie wolno. Istnieją normy PN czy
> cóś, określające dokładnie, ile czego w czym ma być. Przypraw też to
> dotyczyło -- nie można dodać więcej niż ileś, choćby akurat nie było
> przejściowych trudności w zaopatrzeniu w paprykę.

Polskie kiełbasy, bez względu na nazwę mają pewien specyficzny, hmm...
komponent smakowy. Nie do końca ogarniam o co chodzi, ale podejrzewam,
że wynika on z procedur wędzenia i peklowania. To jest dla mnie ten
wyrazisty smak. Kiedyś krótko (bo strasznie było dużo babrania) w
desperacji próbowałem coś sobie samemu wystrugać. Było to peklowane,
potem wędzone w dymie z wiórków jakiś drzew liściastych, a że mięso było
generalnie chuda to wyszła mi z tego nawet całkiem smaczna,
jakby-żywiecka, jeśli nie krakowska.

A większość kiełbas dostępnych jako zachodnie, nie ma tego (smaku). To
są zwykle kiełbasy typu parzonego i jak na mój gust prawie wszystkie na
jedno kopyto. Owszem, są z serem, są z papryką, z bazylią, innymi
cudami, ale to tak, jakbym sobie usmażył lub ugotował mielone z takimi
dodatkami, tylko zapomniał o flaku.

--
Marcin

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
28.03 Wiesiaczek
28.03 Wiesiaczek
28.03 Wiesiaczek
28.03 Wiesiaczek
28.03 Trybun
28.03 Trybun
28.03 Trybun
28.03 Trybun
28.03 Jarosław Sokołowski
28.03 StefanO
28.03 cef
28.03 cef
28.03 FEniks
29.03 Trybun
30.03 Marcin Debowski
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Ma 102 lata i wciąż prowadzi auto. Profesor ds. żywienia zdradza siedem zasad długowieczności
Medicine, medicine - 199 Live videos
Domowa medycyna - ależ to bardzo proste
Kanałowe leczenie zęba dużą wiertarkÄ
Kanałowe leczenie zęba dużą wiertarkÄ
Protokół Rehabilitacji Pacjentki Długoterminowej w Śpiączce 1. Cel protokołu
Schemat terapii pacjentki długoterminowej w śpiączce - krok po kroku 1. Stała obecność i kontakt emocjonalny
Córka Ewy Błaszczyk jest w śpiączce od 25 lat.
Nowy zestaw ćwiczeń odmładzających na piątek
Ewa Błaszczyk pokazała córkę w telewizji. "Ola, masz gości" https://www.msn.com/pl-pl/rozrywka/gwiazdy/ewa-b%C5%82aszczyk-pokaza%C5%82a-c%C3%B3rk%C4%99-w-telewizji-ola-masz-go%C5%9Bci/ar-AA1DI5Nn?ocid=BingNewsSerp&cvid=4c4c1c20f5d94529aa2dfde5f155fc3f&ei=
Pomagamy wybudzić córkę Ewy Błaszczyk, Olę ze śpiączki Sprowadzimy najlepszy na świecie zrobotyzowany egzoszkielet
Histotrypsja - Innowacyjna Metoda Leczenia Nowotworów za pomocą Ultradźwięków
Tytul: Infradźwieki, stymulacja mózgu i zdrowie człowieka: Znaczenie twardego kontaktu stóp z podłożem w zapobieganiu chorobom cywilizacyjnym i poprawie długowieczności
Zostań zębologiem - kup sobie latarkę UV i naprawiaj ubytki zębów
50 naukowych publikacji medycznych, badawczych, analitycznych dla każdego