Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.chmurka.net!eternal-september.org!
feeder3.eternal-september.org!news.eternal-september.org!.POSTED!not-for-mail
From: Trybun <M...@j...cb>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: "Schabowe"
Date: Thu, 28 Mar 2024 12:55:03 +0100
Organization: A noiseless patient Spider
Lines: 49
Message-ID: <uu3lqt$3iamm$2@dont-email.me>
References: <utenb0$1gi05$1@dont-email.me> <gBJKN.283098$ps1.175953@fx12.ams1>
<utj6sc$2on0e$2@dont-email.me> <_s9LN.167573$Erzc.122219@fx05.ams1>
<utom1v$7nkt$1@dont-email.me> <xjRLN.47115$QUO3.797@fx15.ams1>
<utp4q7$bjvr$3@dont-email.me> <utp5dn$f8e$1$cef@news.chmurka.net>
<utv2tj$296ni$2@dont-email.me> <uu0b2m$2lc3f$1@dont-email.me>
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Injection-Date: Thu, 28 Mar 2024 11:55:09 +0100 (CET)
Injection-Info: dont-email.me; posting-host="c00a432b573886424d1c94c95f7749e9";
logging-data="3746518";
mail-complaints-to="a...@e...org";
posting-account="U2FsdGVkX1892gN5F2uUCKQ8u3zcg8hg"
User-Agent: Mozilla Thunderbird
Cancel-Lock: sha1:wCASNbl6vmv4ceXjk/9P+V0EDvA=
X-Antivirus: Avast (VPS 240321-2, 21.3.2024), Outbound message
In-Reply-To: <uu0b2m$2lc3f$1@dont-email.me>
X-Antivirus-Status: Clean
Content-Language: pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:383996
Ukryj nagłówki
W dniu 27.03.2024 o 06:33, Wiesiaczek pisze:
> W dniu 26.03.2024 o 19:07, Trybun pisze:
>> W dniu 24.03.2024 o 13:13, cef pisze:
>>> W dniu 2024-03-24 o 13:03, Trybun pisze:
>>>> W dniu 24.03.2024 o 09:16, Marcin Debowski pisze:
>>>>>>> Te mortadele miały dość dużą średnicę. Nie kojarzę innej tak grubej
>>>>>>> kiełbasy. Pewnie stąd się ta nazwa kotletów wzięła, bo niczego
>>>>>>> innego
>>>>>>> tak smażonego w plastrach nie kojarzę.
>>>>>>>
>>>>>> Ale to przecie wyraźna sugestia - w PRLu Polaków stać było tylko na
>>>>>> takie bieda schabowe z najtańszej kiełbasy, to z tego to równanie do
>>>>>> tradycyjnych schabowych.
>>>>> Nie doszukiwałbym się jakiegoś drugiego dna. Mortadela była łatwa do
>>>>> dostania, ktoś wpadł na pomysł aby pociąć na plasterki i podsmażyć.
>>>>> Nazwano to kotletem, może dla żartów a może bo się tak skojarzyło. O
>>>>> nazywaniu tego schabowym nigdy nie słyszałem. Podejrzewam, że już
>>>>> współcześnie ktoś popieprzył nazwę kotlet ze schabowym.
>>>>
>>>> Dla mnie było to oczywiste że to kolejna sprawa aby ośmieszyć PRL,
>>>> jakby on sam w sobie nie był tragikomiczny, propaganda staje na
>>>> głowie aby wymyślać takie cudyniewidy.. Dlatego właśnie się
>>>> zapytałem m.in na grupie w obawie czy to aby nie ja jestem jakimś
>>>> ciemniakiem bo nie znam tak oczywistej sprawy jak "schabowe z
>>>> mortadeli".
>>>
>>> Znam czy nie znam oznacza tutaj tylko tyle czy słyszałeś o tej
>>> mortadeli,
>>> że tak ją przyrządzano (lub Ci gdzieś podano)
>>> W moim rodzinnym domu zdarzało, że podawano tak mortadelę
>>> normalnie na obiad (lata osiemdziesiąte) W wersji bardziej
>>> ekskluzywnej do tej niecki powstałej po przysmażeniu plasterka można
>>> było wbić jajko (tylko wtedy chyba bez panierki było).
>>> Trafiłem też na to fizycznie u sąsiadów w latach dziewięćdziesiątych.
>>> Skłania mnie to bardziej do wersji z ciemniakiem :-)
>>
>> I nazywane było to danie w Twoich kręgach schabowym z mortadeli?
>
> Facet pisze bzdury i nie ma się czym przejmować.
> Krótko mówiąc, w PRL-u jadało się znacznie lepiej niż obecnie, a że
> ktoś sobie usmażył kiełbasę na patyku nie świadczyło o żadnej biedzie.
> Jadano więcej mięsa niż obecnie, owoce i warzywa nie były nasączone
> chemią a ludzie byli zdrowsi.
>
>
To akurat nie podlega żadnej wątpliwość. I to nie było tak że to w Bloku
Wschodnim generalnie jedzenie było lepsze niż na zachodzie, Bo np
NRDwskim boczkiem można było Polaka wykończyć równie skutecznie jak
duńskim. To sama Polska wyróżniała się na plus.
|