Data: 2024-03-30 23:04:44
Temat: Re: "Schabowe"
Od: Robert Wańkowski <r...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 30.03.2024 o 04:08, Marcin Debowski pisze:
> On 2024-03-28, FEniks <x...@p...fm> wrote:
>> W dniu 28.03.2024 o 05:22, Marcin Debowski pisze:
>>
>>> Ponownie mam podobne odczucia - bardzo trudno dostać obecnie takie,
>>> które smakują jak te dawne. Jeszcze z 15 lat temu jakby nie było z tym
>>> wiekszego problemu. W tej chwili trzeba trafić. A rok temu, jak się
>>> tradycyjnie zaopatrywałem na powrót do terenów bezkiełbasowych to
>>> niestety nie trafiłem. Najpierw kupiłem sobie jakies dziwne drobiowe z
>>> tzw. metra, i to w ogóle była porażka - mam wrażenie, że część wytwórców
>>> uważa, że jak zmniejszą średnicę i wpakują w to coś w stylu śląskiej, to
>>> już jest kabanos. A potem na powrót nakupowałem w zgrzewkach, chyba
>>> jakiś Morlin, ale nie tylko, i generalnie to nie było to.
>>
>> Wtrącę tu swoje 3 grosze - całkiem niezłe są kabanosy z Krakusa, ale nie
>> te cieniutkie z dodatkami smakowymi, a te grubsze, "tradycyjne" czy
>> "klasyczne" się zwą, pakowane próżniowo bodajże po 6 sztuk, czuć w nich
>> kminek. Niestety odkąd weszły do sieciówek, to jakby lekko tracą na
>> jakości. Poza tym trzeba poszukiwać u lokalnych małych producentów. Od
>> czasu do czasu w "moim" osiedlowym mięsnym kupuję takie, też dobre, choć
>> generalnie wędlin kupuję bardzo mało.
>
> Zwrócę następnym razem uwagę. Te cienkie (dowolnego sortu) to już w tej
> chwili eliminuję w przedbiegach. No chyba, że nie dam rady znaleźć
> Krakusa. Konkurencja na Pomorzu wydaje się być zajadła.
>
Kabanosy znalazłem, które trzymają jakość i z przyjemnością można
delektować. Ale to lokalny producent Poznań i okolice.
Nadal szukam białej kiełbasy, ale bezskutecznie. Już myślałem, aby
samemu dwa razy do roku zrobić.
Robert
|