Data: 2024-03-31 00:18:45
Temat: Re: "Schabowe"
Od: cef <c...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2024-03-30 o 23:04, Robert Wańkowski pisze:
> Nadal szukam białej kiełbasy, ale bezskutecznie. Już myślałem, aby
> samemu dwa razy do roku zrobić.
Tego akurat jest spory wybór, tylko trzeba się po różnych
sklepach przejść. Bo u mnie w domu biała jest nie tylko dwa razy w roku
na święta, ale
stale się kupuje i piecze więc musiałem sobie poszukać
dobrego producenta. Rynek podzieliłbym tak:
30% biała bez natrętnych przypraw, ale niesamowicie chuda.
30% biała z przesadzonym bukietem przypraw, którymi być może maskuje się
jakieś niedoskonałości masy mięsnej
30% biała spełniająca minimalnie moje wymagania - nie przyprawiona
przesadnie,
nie taka chudziutka, po upieczeniu nie jest zbita i sucha
10% - raz mi się udało taką kupić: dobrze przyprawiona, nie chuda, nie
tłusta - w sam raz.
Gdzieś jest ale wtedy kupiłem na jakimś jarmarku, więc producent nie do
odszukania.
Raz w rodzinie ktoś zrobił sam na święta - była właśnie za chuda - wręcz
trocinowata.
|