Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.chmurka.net!.POSTED.78.10.251.172!
not-for-mail
From: Robert Wańkowski <r...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: "Schabowe"
Date: Sat, 30 Mar 2024 23:04:44 +0100
Organization: news.chmurka.net
Message-ID: <uua29u$krj$3$Robert_W@news.chmurka.net>
References: <utenb0$1gi05$1@dont-email.me> <gBJKN.283098$ps1.175953@fx12.ams1>
<utj6sc$2on0e$2@dont-email.me> <_s9LN.167573$Erzc.122219@fx05.ams1>
<utom1v$7nkt$1@dont-email.me> <xjRLN.47115$QUO3.797@fx15.ams1>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<3BoMN.57885$h0q4.15188@fx02.ams1>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<gbTMN.406989$7uxe.209581@fx09.ams1>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<dg6NN.4302$BQ2.492@fx03.ams1> <uu49nc$3f7de$1@news.icm.edu.pl>
<TmLNN.22585$Rt2.6046@fx10.ams1>
NNTP-Posting-Host: 78.10.251.172
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Injection-Date: Sat, 30 Mar 2024 22:04:46 -0000 (UTC)
Injection-Info: news.chmurka.net; posting-account="Robert_W";
posting-host="78.10.251.172"; logging-data="21363";
mail-complaints-to="abuse-news.(at).chmurka.net"
User-Agent: Mozilla Thunderbird
Cancel-Lock: sha1:VH/HH1rNiqUHLibQpe90BOzS2+c=
sha256:BdvbMdXQLkjIzkNcBqYRZULBTV3hK5YmgPkO9IONfiQ=
sha1:34Tg9TR8Xqdz+qBRMhh3C6dU2DQ=
sha256:p34YaolR34zrxtfK6wmNYTY03IxXnYrWtkbwLOXoBmg=
Content-Language: pl
In-Reply-To: <TmLNN.22585$Rt2.6046@fx10.ams1>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:384011
Ukryj nagłówki
W dniu 30.03.2024 o 04:08, Marcin Debowski pisze:
> On 2024-03-28, FEniks <x...@p...fm> wrote:
>> W dniu 28.03.2024 o 05:22, Marcin Debowski pisze:
>>
>>> Ponownie mam podobne odczucia - bardzo trudno dostać obecnie takie,
>>> które smakują jak te dawne. Jeszcze z 15 lat temu jakby nie było z tym
>>> wiekszego problemu. W tej chwili trzeba trafić. A rok temu, jak się
>>> tradycyjnie zaopatrywałem na powrót do terenów bezkiełbasowych to
>>> niestety nie trafiłem. Najpierw kupiłem sobie jakies dziwne drobiowe z
>>> tzw. metra, i to w ogóle była porażka - mam wrażenie, że część wytwórców
>>> uważa, że jak zmniejszą średnicę i wpakują w to coś w stylu śląskiej, to
>>> już jest kabanos. A potem na powrót nakupowałem w zgrzewkach, chyba
>>> jakiś Morlin, ale nie tylko, i generalnie to nie było to.
>>
>> Wtrącę tu swoje 3 grosze - całkiem niezłe są kabanosy z Krakusa, ale nie
>> te cieniutkie z dodatkami smakowymi, a te grubsze, "tradycyjne" czy
>> "klasyczne" się zwą, pakowane próżniowo bodajże po 6 sztuk, czuć w nich
>> kminek. Niestety odkąd weszły do sieciówek, to jakby lekko tracą na
>> jakości. Poza tym trzeba poszukiwać u lokalnych małych producentów. Od
>> czasu do czasu w "moim" osiedlowym mięsnym kupuję takie, też dobre, choć
>> generalnie wędlin kupuję bardzo mało.
>
> Zwrócę następnym razem uwagę. Te cienkie (dowolnego sortu) to już w tej
> chwili eliminuję w przedbiegach. No chyba, że nie dam rady znaleźć
> Krakusa. Konkurencja na Pomorzu wydaje się być zajadła.
>
Kabanosy znalazłem, które trzymają jakość i z przyjemnością można
delektować. Ale to lokalny producent Poznań i okolice.
Nadal szukam białej kiełbasy, ale bezskutecznie. Już myślałem, aby
samemu dwa razy do roku zrobić.
Robert
|