Data: 2024-03-30 04:08:35
Temat: Re: "Schabowe"
Od: Marcin Debowski <a...@I...zoho.com>
Pokaż wszystkie nagłówki
On 2024-03-28, FEniks <x...@p...fm> wrote:
> W dniu 28.03.2024 o 05:22, Marcin Debowski pisze:
>
>> Ponownie mam podobne odczucia - bardzo trudno dostać obecnie takie,
>> które smakują jak te dawne. Jeszcze z 15 lat temu jakby nie było z tym
>> wiekszego problemu. W tej chwili trzeba trafić. A rok temu, jak się
>> tradycyjnie zaopatrywałem na powrót do terenów bezkiełbasowych to
>> niestety nie trafiłem. Najpierw kupiłem sobie jakies dziwne drobiowe z
>> tzw. metra, i to w ogóle była porażka - mam wrażenie, że część wytwórców
>> uważa, że jak zmniejszą średnicę i wpakują w to coś w stylu śląskiej, to
>> już jest kabanos. A potem na powrót nakupowałem w zgrzewkach, chyba
>> jakiś Morlin, ale nie tylko, i generalnie to nie było to.
>
> Wtrącę tu swoje 3 grosze - całkiem niezłe są kabanosy z Krakusa, ale nie
> te cieniutkie z dodatkami smakowymi, a te grubsze, "tradycyjne" czy
> "klasyczne" się zwą, pakowane próżniowo bodajże po 6 sztuk, czuć w nich
> kminek. Niestety odkąd weszły do sieciówek, to jakby lekko tracą na
> jakości. Poza tym trzeba poszukiwać u lokalnych małych producentów. Od
> czasu do czasu w "moim" osiedlowym mięsnym kupuję takie, też dobre, choć
> generalnie wędlin kupuję bardzo mało.
Zwrócę następnym razem uwagę. Te cienkie (dowolnego sortu) to już w tej
chwili eliminuję w przedbiegach. No chyba, że nie dam rady znaleźć
Krakusa. Konkurencja na Pomorzu wydaje się być zajadła.
--
Marcin
|