Data: 2000-07-05 10:30:43
Temat: Re: Sernik bez mielenia sera
Od: "Asiunia" <j...@p...gda.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik Marcin Szolajski <m...@g...pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:3...@g...pl...
> Dzięki za radę
>
> a może teraz przepis???
>
Nikt nie chce podać?:-)
Sernik bez spodu i proszku do p., ale pyszny
ok.1,5 - 1,8 kg sera zmielonego, lub poduszonego widelcem albo utłuczonego
tłuczkiem do ziemniaków, jak nie masz maszynki
kostka masła
6 jaj
1-1,5 szkl. cukru, jak kto lubi słodszy
2 opak. cukru wanil.
2 łyżki czubate maki ziemniaczanej
dodatki jak kto lubi, rodzynki, orzechy, skórka, inne dziadostwo (ja nie
lubię)
Zółtka ukręcić z masłem na puch, dodać cukier + cukier wanilin., dodawać
stopniowo ser, po wkręceniu sera dodać mąkę ziemniaczaną, na koniec
delikatnie wymieszać z ubitą pianą z białek ( do białek przed ubijaniem
dodaj szczyptę soli, będzie sztywna). Włożyc do formy, wsadzic do
rozgrzanego piekarnika (180 st.) i piec tak ok. godziny (zależy od
kuchenki). Po wyjęciu posypać pudrem lub polać polewą. Sernik jest wysoki
(nie siada), wilgotny i pyyyyszny.
Życzę przyjemnego pieczenia
Asia
|