Data: 2002-09-10 15:01:22
Temat: Re: Sernik na zimno - Help!
Od: "Agata Solon" <a...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik Miranka <a...@s...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:alkvjk$m5a$...@n...gazeta.pl...
> nie mam chęci ryzykować z tymi surowymi białkami. Ma ktoś z Was może
> sprawdzony przepis bez tych białek w twarożku?
> Dozgonnie wdzięczna,
> Anka
>
Ja robie tak: 500g serka homogenizowanego, 200ml smietanki kremowki,
najlepiej swiezej (ta z kartonika nie za dobrze sie ubija), 100 - 150g
cukru, cukier waniliowy opakowanie zelatyny na 1/2l wody, 3 zoltka (ze
sparzonych uprzednio jajek), sok z polowy cytryny, 2 puszki mandarynek.
Jwzeli Twoje dziecie nie zyczy sobie takich dodatkow , mandarynki pomin.
Wykonanie - pewnie nic dla Ciebie nowego: Zelatyne namoczyc w zimnej wodzie,
rozpuscic, wmiksowac na szybko serek, sok z cytryny, zoltka ubite z cukrem.
Jezeli zrobia sie farfocle z zelatyny to mozna je rozpuscic przez podgrzanie
masy. Jezeli z mandarynkami to polowe owocow tych rozciapcianych wmiksowac w
mase. Na koniec ostroznie wmieszac ubita smietanke. Z kompotu mandarynkowego
zrobic galaretke, ladne owoce ulozyc na wierzchu. Zalac galaretka, a
wszystko oczywiscie na biszkoptowym spodzie.
Agata Solon, naturalna.
|