Data: 2006-05-27 19:46:33
Temat: Re: Smaczne i błyskawiczne, ale tanie ;-)
Od: kraf101 <C...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Waldemar wrote:
>
> nie twoje górą. Patelnia ma być bardzo gorąca, ale nie
> teflonowa, bo teflon spalisz. Olej powinien być odporny na
> wysoką temperaturę. Oliwa może też być, ale nie extra vergine,
> bo ona jest właściwie tylko do używania na zimno. Lepszy jest
> olej rzepakowy, a oliwę extra vergine dasz do sałaty, którą
> podajesz z tym stekiem. Nie krytykowałem twojego przepisu,
> tylko te dwa, moim zdaniem, błędy.
No cholera żyłem w przeświadczeniu że oliwa extra vergine jest
właśnie najbardziej temperaturoodporna. Co prawda nigdy nie
używałem do głębokiego smażenia a na stekach nigdy mi się nie
paliła. To zobacze jak będzie ztym olejem rzepakowym. Co do
patelni to do spalenia teflonu nie zachęcam ale może faktycznie
jakiś dureń po przeczytaniu "metafory" może postanić go
zjarać :)
Podrawiam
RAF
|