Data: 2006-05-27 20:29:22
Temat: Re: Smaczne i błyskawiczne, ale tanie ;-)
Od: robbi <r...@n...frompoznan.com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Waldemar napisał(a):
> oliwa jest odporna na wysoką temperaturę. Ale smażenie na niej to tak,
> jakby opalać piec diamentami. Też się da, bo się palą ;-) Możesz wziąć
> normalną oliwę nie vergine, jeżeli zależy ci na aromacie oliwy. Extra
> vergine jest specjalnie na zimno prasowana, by nie traciła aromatu pod
> wpływem wysokiej temperatury, dlatego jest taka szlachetna dziewica ;-)
> Do smażenia wysokotemperaturowego używam osobiście rzepakowego.
Ja polecam tez olej z pestek winogron - bardzo odporny na temperature -
uzywam go jak robie cos z kuchni chinskiej gdzie gotuje sie szybko na
diabelnie ostrym "ogniu"
pzdr
robbi
|