Data: 2006-05-27 20:04:55
Temat: Re: Smaczne i błyskawiczne, ale tanie ;-)
Od: Waldemar <w...@i...de>
Pokaż wszystkie nagłówki
kraf101 schrieb:
> Waldemar wrote:
>
>> nie twoje górą. Patelnia ma być bardzo gorąca, ale nie
>> teflonowa, bo teflon spalisz. Olej powinien być odporny na
>> wysoką temperaturę. Oliwa może też być, ale nie extra vergine,
>> bo ona jest właściwie tylko do używania na zimno. Lepszy jest
>> olej rzepakowy, a oliwę extra vergine dasz do sałaty, którą
>> podajesz z tym stekiem. Nie krytykowałem twojego przepisu,
>> tylko te dwa, moim zdaniem, błędy.
>
> No cholera żyłem w przeświadczeniu że oliwa extra vergine jest
> właśnie najbardziej temperaturoodporna. Co prawda nigdy nie
> używałem do głębokiego smażenia a na stekach nigdy mi się nie
> paliła. To zobacze jak będzie ztym olejem rzepakowym. Co do
> patelni to do spalenia teflonu nie zachęcam ale może faktycznie
> jakiś dureń po przeczytaniu "metafory" może postanić go
> zjarać :)
oliwa jest odporna na wysoką temperaturę. Ale smażenie na niej to tak,
jakby opalać piec diamentami. Też się da, bo się palą ;-) Możesz wziąć
normalną oliwę nie vergine, jeżeli zależy ci na aromacie oliwy. Extra
vergine jest specjalnie na zimno prasowana, by nie traciła aromatu pod
wpływem wysokiej temperatury, dlatego jest taka szlachetna dziewica ;-)
Do smażenia wysokotemperaturowego używam osobiście rzepakowego.
Waldek
|