Data: 2017-08-08 03:13:38
Temat: Re: Smaki
Od: "Pszemol" <P...@P...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Jarosław Sokołowski" <j...@l...waw.pl> wrote in message
news:slrnoocb8j.770.jaros@falcon.lasek.waw.pl...
> Ale wróćmy do PTC i okolic, oraz do uwarunkowań genetycznych. Zmysł
> ten mógł bezkarnie uwstecznić się u ludów mięsożernych. Z Eskimosem
> źle się o rozkoszach podniebienia gada, każda foka smakuje tak samo,
> subtelność doznań nie zwiększa szans na przeżycie. Ludy żywiące się
> roślinkami mają odwrotnie. W Europie upośledzenie odczuwania PTC
> jest powszechne, wśród czarnych mieszkońców Afryki niespotykane.
Mówisz że dla nich wszystkie foki smakują tak samo...
A co powiesz ze smakiem surowego tuńczyka dla Japończyków?
Też im smakują tak samo? Czy są w stanie delektować się
subtelnościami smaku surowego mięsa, których my nie rozpoznamy
nawet?
|