Data: 2010-07-01 11:38:39
Temat: Re: Smakołyk rybny.
Od: "E." <e...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Ikselka pisze:
>> zalewamy marynata
>> octowa (tradycyjna, jak do innych przetworow)
>
Uwaga na sól!
Jeżeli solimy i dodajemy pieprzu do ryby do zalewy soli prawie nie dodajemy.
Do słoików wkladamy rybę raczej zimną. Osobiście robię tego duże ilości
- najpierw smażę, odkladam na bok, przygotowuję zalewę w tym zasie ryba
stygnie.
Rybę obtaczamy w mące, bez jajka, smażymy na złoto.
Zalewę - woda, ocet 3:1 lub 4:1 jak kto lubi (ja nie lubię smaku octu -
używam tyle by był winny posmak), trochę cukru, liść laurowy, ziele
angielskie. Do gotującej się zalewy wrzucić pokrojoną w krążki cebulę,
gotować 5 min. gorącą zalewą zalać ryby, słoiki zakręcić. Nie trzeba
pasteryzować, wytrzymają spokojnie pół roku (albo i dłużej acz nie
próbowałam).
E.
|