Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!newsfeed.neostrada.pl!atlantis.news.
neostrada.pl!news.neostrada.pl!not-for-mail
From: "Prawusek" <p...@i...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Smalec w sloiku
Date: Mon, 22 Sep 2008 03:23:09 +0200
Organization: TP - http://www.tp.pl/
Lines: 39
Message-ID: <gb6s4t$pqe$1@atlantis.news.neostrada.pl>
References: <5...@n...onet.pl>
<gb4s9e$ppl$1@nemesis.news.neostrada.pl>
<gb6nk1$nrr$1@nemesis.news.neostrada.pl>
NNTP-Posting-Host: abbw48.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.neostrada.pl 1222046685 26446 83.6.212.48 (22 Sep 2008
01:24:45 GMT)
X-Complaints-To: u...@n...neostrada.pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 22 Sep 2008 01:24:45 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1409
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1409
X-Antivirus: avast! (VPS 080920-0, 2008-09-20), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:315535
Ukryj nagłówki
"Dariusz K. Ładziak" <l...@w...pdi.net> wrote in message
news:gb6nk1$nrr$1@nemesis.news.neostrada.pl...
Użytkownik Panslavista napisał:
> Pytanie - skoro masz s^(3)onine^ po co robi? smalec? Pokroi?
s^(3)onine^ na
> kawa^(3)ki, przesypa? grub? sol?, w^(3)o?y? do foliówki i do zamra?arki.
To po co ta sól??? Jak do głębokiego mrożenia to i bez soli można. Po
dobrym nasoleniu (cała powierzchnia słoniny oblepiona suchą solą albo
też słonina utopiona w nasyconej solance) należy słoninę pozostawić w
temperaturze kilkunastu stopni powyżej zera w suchym przewiewnym
pomieszczeniu. Dopiero wtedy sól ma szansę dyfundować wgłąb połcia i
powodować jego kruszenie.
Mo?na
> popaprykowa?. Je?eli masz mo?liwo?? we^dzenia mo?na pokroi? w pasy,
> zapeklowa?, naci?? koniec pasa i przewi?za? sznurkiem, robi?c pe^telke^ do
> wieszania w we^dzarce. We^dzi? w zimnym dymie. W^(3)o?y? pokrojon? na
kawa^(3)ki do
> s^(3)ojow wecka, zala? smalcem, za^(3)o?y? gumke^ (czerwon?) i
spre^?ynke^ - wstawi?
> do piekarnika i zapiec. Po wyje^ciu i ostygnie^ciu sprawdzi? szczelno??.
Na
> drugi dzien~ zapiekanie powtórzy? - i tak trzykrotnie. Nie ma lepszego
> sposobu na przechowywanie s^(3)oniny, boczku surowego i we^dzonego oraz
> kie^(3)basy.
Słonina, boczek peklowany i zimnowędzony, peklowane surowe mięso,
porządne kiełbasy - przechowują się bez dodatkowych zabiegów w
temperaturze ciut niższej od pokojowej w przewiewnym miejscu i nic im
nie szkodzi takie przechowywanie - kiedyś wieszało się połcie pod powałą
i tak sobie wisiały aż zjedzone zostały...
Inne rasy świnek były i zjadały co Bóg przykazal...
|