Data: 2014-05-12 17:50:46
Temat: Re: Smardze
Od: Waldemar Krzok <w...@z...fu-berlin.de>
Pokaż wszystkie nagłówki
Am 06.05.2014 17:21, schrieb FEniks:
> Wiem, że są pod ochroną, podobno tak ścisłą, że nawet nie wolno ich
> sprowadzać do Polski w celach spożywczych.
> Właśnie zauważyłam je w moim ogródku. Pewnie przywędrowały z sosnową
> korą ozdobną. Jeden piękny, wygląda jak wycięty z atlasu grzybów. Czy
> jedliście kiedykolwiek? Dobre są? Warte konfliktu z prawem? ;)
> Nie żebym je od razu chciała zjadać, ale może za rok będzie ich więcej,
> to wtedy...
>
> Jarosławie, nie ukrywam, że liczę na Pana doświadczenie (+ stopka ze
> specjalną dedykacją ;) )
Jadłem smardze parę razy i bardzo dobrze smakowały. Dostałem w prezencie
od byłej bywalczyni listy z instrukcją obsługi grzyba. Potem kupiłem
sobie parę razy w sklepie. Najtrudniejsze to wyczyścić grzyby z piasku
bez straty smaku. Wodę z wymaczania trzeba przefiltrować (np. filtr do
kawy) i zużyć do sosu.
Waldek
--
My jsme Borgové. Sklopte štíty a vzdejte se. Odpor je marný.
|