X-Received: by 10.50.87.71 with SMTP id v7mr54249igz.11.1381310656115; Wed, 09 Oct
2013 02:24:16 -0700 (PDT)
X-Received: by 10.50.87.71 with SMTP id v7mr54249igz.11.1381310656115; Wed, 09 Oct
2013 02:24:16 -0700 (PDT)
Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.cyf-kr.edu.pl!news.nask
.pl!news.nask.org.pl!news.unit0.net!news.glorb.com!i2no2712186qav.0!news-out.go
ogle.com!9ni22252qaf.0!nntp.google.com!i2no2712174qav.0!postnews.google.com!gle
groupsg2000goo.googlegroups.com!not-for-mail
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Date: Wed, 9 Oct 2013 02:24:15 -0700 (PDT)
In-Reply-To: <3...@g...com>
Complaints-To: g...@g...com
Injection-Info: glegroupsg2000goo.googlegroups.com; posting-host=81.219.220.14;
posting-account=67yd9woAAAAHUu8VHyA7Js47M98NE3m3
NNTP-Posting-Host: 81.219.220.14
References: <3...@g...com>
User-Agent: G2/1.0
MIME-Version: 1.0
Message-ID: <9...@g...com>
Subject: Re: Śmierdzący przepis
From: s...@g...com
Injection-Date: Wed, 09 Oct 2013 09:24:16 +0000
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:352757
Ukryj nagłówki
W dniu środa, 9 października 2013 00:53:18 UTC+2 użytkownik s...@g...com
napisał:
> Witam!! Nieee, jaj se tutaj na tej grupie nie robię, acz sprawa dotyczy się.. JAJ!!
Hmm, wiadomo jak cuchną zbuki.. NH3 !! Wali amoniakiem jak cholera!!
>
> Czy można coś takiego zeżreć?! TAK!! Jeżeli odpowiednio spreparowane jest
FANTASTYCZNE!! Przepisa przywiozłem bezpośrednio z Chin, BEZ JAJ !!, jestem
zafascynowany smakiem tych jajców.. Osobiście sprawdziłem działanie przepisa w
naszych warunkach. DZIAŁA !! Wyszło tak samo jak w Shenzhen !! Upss!! raz mi nie
wyszło, bo nie trzymałem się ściśle przepisu i bebloki z tego wyszły. No dobra,
podaję przepis:
>
>
>
> 1) na jeden litr wody dajemy:
>
> - 72g NaCl (zwykła sól kuchenna, ino Broń Cię MatkoBosko nie jodowana!!)
>
> - 42g NaOH ( wodorotlenek sodu, potocznie "soda kaustyczna". A jeszcze bardziej
potocznie "KRET". Tak, to ciulstwo do przetykania kibli i wszelakich węzłów
sanitarnych.
>
>
>
> 2) Trza to teraz wybełtać z wodą i zagotować. Hmm, a kurde w czym? Za cholerę nie w
Cudach_Wiankach typu Filip/Cepter, bo ten roztwór zeźre Wam te gary. Najlepiej w
zwykłych PRL'owskich emaliowanych. A jak takich nie macie, to zagotujta H2O w byle
czym i rozbełtajcie to choćby w szklanym słoiku.
>
>
>
> 3) Uff.. Tera możemy się napić.. NIEEE!! Nie tego roztworu, ino okowitki!!
Czekając aż ten bybeł obstygnie do temperatury pokojowej.
>
>
>
> 4) Wciepujemy jajca do roztworu w słoju (po obstygnięciu). Qva jego !! Nie da się
jajec utopić !! No bo trza pamiętać o prawie Archimedesa!! Jak temu zaradzić? Ano
wlać tenże roztwór do drugiego naczynia (szklanka) i przydusić tym jajca. Baaa, można
i piachu do tej szklany sypnąć coby jajca były w pełni zanużone w tej bryji..
>
>
>
> 5) A niechaj se tak ze 2 tygodnie poleżą w temp. pokojowej ok. 20oC. Mogą być 3
tygodnie, ale nie więcej w tej temperaturze.
>
>
>
> 6)Wyjmujemy jajca z zalewy, zostawiamy na 1/2 godz. do naturalnego obeschnięcia.
UWAGA !! Nie gołymi łapami, bo zalewa jest OSTRA!!
>
>
>
> 7) Chińczyki zakopują to w glinie na 2 tygodnie. Jest inna metoda!! Teraz mamy
wysuszone jajca, i można je obwinąć folją PVC szczelnie na 2 tygodnie.
>
>
>
> 8)A w międzyczasie przygotowujemy sos do tego :
>
>
>
> - Ciapramy ostre Chili
>
> - Tudzież czosnek
>
> - Odskórowane pomidory
>
> - Sok imbirowy ( rozetrzeć korzeń imbiru na tarce i w paluchach wymiąchać)
>
> - ciuta cukru
>
> - Sos sojowy/ Ilość w/g uznania
>
>
>
> 9) A teraz wygląda to tak:
>
>
>
> - to co było BIAŁKIEM jajca, jest takie galaretowate, taka meduza o brunatnym
zabarwieniu.
>
>
>
> - Żółtko zaś jest takie brunatno-zielone
>
>
>
> 10) A z tym sosem jest to razem ZAJE...!!!
>
>
>
> 11) Hmm.., Po otwarciu wali amoniakiem jak cholera. Panie z grupy mogą mieć opory..
Rozumiem, ale naprawdę warto spróbować !!
Aha!! Kurde, zapomniałem jeszcze o jednej wskazówce. Prawo Archimedesa!! Gęstość
roztworu jest > od gęstości jajców. A trza je w całości utopić!!
Od góry trza je docisnąć np. szklanką wypełnioną tę samą zalewajką bądź piachem. INO
NICZYM METALOWYM!! Dlaczego? "Mały Chemik" , za śmierdzącej komuny była taka gazetka
i ambitnym tłumaczyła to i owo. A dzisiaj to chleją bądź se wstrzykują.
|