Data: 2003-02-17 11:15:46
Temat: Re: Soljanka
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
Pokaż wszystkie nagłówki
mamast <m...@p...ckp.pl> wrote:
> Witam!
> Mój mężuś- będąc ostatnio w Saksonii zamówi" sobie w restauracyjce w"aśnie
> taką zupkę... Podobno rozkosz dla podniebienia?! Chcia"abym zrobić mu w
> niedzielę niespodziankę.... Pomóżcie proszę!!!
> Pozdrawiam
> Magda
Solianka to tradycyjna zupa rosyjska. Zasadniczo jest rybna, ale
podobno moze byc i miesna. Ja nie zanm sie niestety na kuchni
rosyjskiej i przepis, ktory podaje, moze nie byc bardzo "ortodoksyjny",
bo z wtornego zrodla, ale inne przepisy z ktorymi sie spotkalem byly
podobne.
500 - 700 g ryby slodkowodnej (niektorzy zalecaja dac 3 gatunki ryb,
niestey nie powiem wam teraz jakie)
2 cebule
duzy kwaszony ogorek
lyzka przecieru pomidorowego
2 lyzki kaparow
10 oliwek z puszki bez pestek
lyzka masla
pol cytryny
sol
pieprz
ziele angielskie
lisc bobkowy
peczek zielonej pietruszki
1,5 litra wywaru na "chwascie rybnym"
cebule posiekac, podsamzyc na masle, dodac przecier. Ogorek obrac ze
skorki, wybrac pestki, posiekac. Oliwki posiekac, wlac do garnak wywar
wlozyc ogore, cebule z pomidorami oraz kawalki oczyszczonej ryby.
Gotowac na wolnym ogniu ok. 20 min., dodac czesc oliwek osolic i gotowac
5 min. rybe wyloyc na talerz, dodac obok troche pokrajanych oliwek,
plasterek cytryny, zalac zupa i posypac natka pietruszki.
Wladyslaw
|