Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!fu-berlin.de!fr.usenet-edu.net!usenet-edu.net!oleane.net!oleane!
isdnet!noos!not-for-mail
From: "Ewa \(siostra Ani\) N." <n...@y...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Stek pilnie poszukiwany
Date: Sat, 16 Feb 2002 15:10:06 +0100
Organization: Service Usenet NoosNet
Lines: 33
Message-ID: <a4loi5$nh7$1@neon.noos.net>
References: <a4ln1k$it6$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: s202.dhcp212-198-41.noos.fr
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="windows-1250"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: neon.noos.net 1013867909 24103 212.198.41.202 (16 Feb 2002 13:58:29 GMT)
X-Complaints-To: a...@n...fr
NNTP-Posting-Date: Sat, 16 Feb 2002 13:58:29 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4807.1700
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4807.1700
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:96278
Ukryj nagłówki
"Kuba" <k...@o...pl> a écrit dans le message news:
a4ln1k$it6$...@n...tpi.pl...
> Witam.
> Od pewnego czasu mam problem polegaj?cy na tym że nie wiem jak przyrz?dzić
> tradycyjny pieczony lub smażony stek z wołowiny. To co wychodzi mi w domu
> przypomina kawałek bieżnikowanej opony - zwłaszcza w smaku ;o)
>
Ogolnie w steku wszystko zalezy od jakosci miesa. A potem od sposobu tkzw.
obrobki termicznej :
1. Miesa nie nalezy solic przed smazeniem (pieprzyc mozna). Sol "wyciaga"
sok z miesa surowego i powoduje ogolne podeszwienie ww.
2. Samo smazenie odbywa sie w 2 etapach :
a. obsmazenie szybkie (max.1 min z kazdej strony) na b. goracej patelni
b. dosmazanie na malym gazie... w zaleznosci od steku jaki chcesz otrzymac
(krwisty, wysmazony, itp.) i od grubosci kawalka, tez, oczywiscie, z kazdej
strony.
Posolic mozna juz miedzy etapem 1 i 2.
Caly sekret dobrego steku (poza jakoscia miesa) polega na tym, zeby woda
(sok) pozostala w miesie w czasie smazenia. Stad etap 1. Wysoka temperatura
tworzy skorke, ktora zabezpiecza pozniej przed "ucieczka" soku.
Dlatego rowniez, jezeli stak pieczesz, nalezy wstepnie mieso obsmazyc, lub
wlozyc, na poczatku, do pieca porzadnie nagrzanego.
Ewcia
(wielbicielka krwistych befsztykow)
--
Niesz !
|