Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: Ikselka <i...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Stolnica silikonowa
Date: Mon, 9 Feb 2009 22:44:15 +0100
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 40
Message-ID: <1sg60m9jmx3kj$.fiwouwyr2pru$.dlg@40tude.net>
References: <X...@1...0.0.1> <gmq26i$jsu$1@news.onet.pl>
<1poyjhc0e84xq$.1i2sq72z6n584.dlg@40tude.net>
<e...@j...googlegroups.com>
Reply-To: i...@g...pl
NNTP-Posting-Host: bng43.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1234215883 27507 83.28.252.43 (9 Feb 2009 21:44:43 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 9 Feb 2009 21:44:43 +0000 (UTC)
X-User: ikselk
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:320103
Ukryj nagłówki
Dnia Mon, 9 Feb 2009 13:26:46 -0800 (PST), Panslavista napisał(a):
> On 9 Lut, 21:20, Ikselka <i...@g...pl> wrote:
>> Dnia Mon, 9 Feb 2009 21:03:24 +0100, Cecylia napisał(a):
>>
>>> Tak używam stolnicę silikonowa- jestem b. zadowolona z niej. Nie wolno na
>>> niej kroić nożem (można poprzecinać).
>>
>> Ale krojenie radełkiem ciasta na faworki chyba wytrzyma? Jak myślisz? - też
>> mam ochotę na taką stolnicę, bo obecna mi się po blacie okropnie przesuwa.
>> Gdzie kupiłaś swoją? - szukam jak największej.
>
> Bym nie radełkowal - seria nacięć i podzielisz ją na kawałki jak
> znaczki pocztowe.
> Ogólnie ta stolnica to chyba jest pod nazwą "mata silikonowa"...
> Są maty odporne na cięcie - japońskiej firmy produkujacej noże
> krążkowe, ale nie wiem, jak się maja do kontaktów z żywnością.
> Ja mam stolnicę ze sklejki wodoodpornej o gr. 12mm (była) trochę
> cieńsza się zrobiła - zdejmuję warstwę uszkodzoną i szlifuję
> powierzchnię co parę lat. Wytrzymała już ze 30... Z boku ma przekrój
> wyprostowanego "Z" - to są listwy drewniane przybite z obu stron do
> dłuższego boku. wtedy ta blizej mnie jest skierowana w dół i opiera
> się o blat np. stołu, dzięki czemu stolnica nie odsuwa się ode mnie, w
> tym czasie druga listwa jest skierowana w górę i stanowi rant
> zapobiegajacy spadaniu mąki, ciasta czy narzędzi za stolnicę.
> Stolnica duża, nie muszę się ograniczać - z boku mogę przykręcic
> maszynkę do mielenia mięsa czy do makaronu np. Marcato. Druga strona
> jest przewidziana na grubsze prace z nożem, np, siekanie kapusty w
> większych ilościach, gdy deska jest już za mała, a szatkownica (na
> korbę) za duża...
No tak, a ja se sprawiłam granitowy blat, więc ciasto na nim mogę wałkować
(na razie mi szkoda), ale już przykręcić maszynkę się boję, nie mówiąc już
o ubijaniu kotletów.
Piękny jest co prawda, ale już nie do wszystkiego się nada. Stolnicę taką,
jak mówisz, miałam kiedyś, ateraz używam jako stolnicy zdjęctego blatu od
starej zmywarki "bauknecht" - bardzo dobre tworzywo i nieprzywierające.
Podkleiłam pod spodem takie listewki oporowe Distalem, ale na boki jeździ
po tym granicie, jak po lodzie. Chyba sobie taką drewnianą też kupię -
podkleję gumą i już :-)
|