Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.pionier.net.pl!newsfeed.fsmpi.
rwth-aachen.de!feeder1-2.proxad.net!proxad.net!feeder2-2.proxad.net!nx01.iad01.
newshosting.com!newshosting.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostrada
.pl!unt-spo-a-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
Date: Wed, 30 Apr 2014 09:05:47 +0200
From: FEniks <x...@p...fm>
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; rv:24.0) Gecko/20100101 Thunderbird/24.5.0
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Szparagowo
References: <53600c97$0$2243$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
In-Reply-To: <s...@f...lasek.waw.pl>
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Lines: 35
Message-ID: <5360a0c9$0$2374$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 83.5.185.79
X-Trace: 1398841545 unt-rea-a-01.news.neostrada.pl 2374 83.5.185.79:1267
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:355711
Ukryj nagłówki
W dniu 2014-04-29 23:43, Jarosław Sokołowski pisze:
> Równo dwa miesiące temu wpadłem w sam środek szparagowego sezonu.
> Konkretnie dzikoszparagowego. Wszyscy sąsiedzi ganiali po lesie w
> poszukiwaniu warzywa. W telewizji pokazywali, kto dłuższego znalazł --
> istne szaleństwo. Dwa metry z kawałkiem miał rekordzista. Bo one nie
> takie, jak te ogrodowe. Bardziej jak kwiaciarniane.
Czyli asparagusy bardziej! Ciekawe czy one miękkie były, nie zdrewniałe.
Próbował Pan tych długich? (możemy je nazwać pociągami? ;) )
> Ale łodyżka grubsza, coś może jak u korpu, za to listki mało okazałe.
> No to i ja poszedłem w las. Ale gdzieżbym ja, gapa, coś znalazł.
> Bardziej tak sobie pochodzić. Szparagi kupiliśmy u baby na targu.
> Miała dwa tęgie pęczki, wzięliśmy wszystko. Przyrządza się to w sposób
> mało wyszukany -- sieka się dość drobno i smaży na patelni z jajkiem.
> Ale dobre jest!
Czyli taka jajecznica ze szparagiem albo omlet. Też zachęcająco brzmi.
> Jarek PS Na cytryny akurat też był sezon, więc dali mi całe wiadro na
> drogę, żeby się nie zmarnowały. Aha, środkowa Dalmacja, jakby kto
> chciał się w przyszłoroczny sezon wstrzelić.
Świetnie tak pod koniec zimy wstrzelić się w sam środek wiosny!
Wyobrażam sobie, że te cytryny bardzo aromatyczne tak prosto z drzewa
zerwane.
Ja z kolei szparagami zachwyciłam się 2 lata temu w Dreźnie, też akurat
wpadłam w ichni spargelzeit. W ogóle Szwajcaria Saksońska w tym czasie
jest przeurocza, jest co pozwiedzać i gdzie pochodzić na długie
wycieczki, przy okazji zagryzając soczystym szparagiem serwowanym w
każdej niemal knajpie.
Ewa
|