Data: 2014-04-30 23:11:58
Temat: Re: Szparagowo
Od: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
k...@g...pl pisze:
> nie lepiej z samym maslem? takietam wynalazki jedynie zagluszaja
> delikatny smak szparagow!
>
> nagminnie zauwazam serwowanie "po polsku", czyli: lisc laurowy,
> ziele angielskie, pieprz, papryka, czosnek, cebula... i jeszcze
> piorun wie co w jednej potrawie. kakofonia smakow!
Cóż za pomieszanie terminologii i kakofonia pojęć! Okrślenie "po polsku",
inaczej "a la polonaise", odnosi się w kuchni do potraw serwowanych
z roztopionym masłem i bułką tartą. Owszem, szparagi można i tak
podawać. Podobnie brokuły, a jeszcze częściej kalafior. Nie każdy
natomiast musi wiedzieć, że i rzodkiewkę warto czasem przyrządzić
na ten kalafiorowy sposób.
Na drugim biegunie mamy podawanie "po żydowsku". Z rodzynkami,
migdałami, śliwkami, marchewkami czy innymi owocami -- na słodko.
Karp po żydowsku jest najbardziej znaną z tak robionych potraw.
Ale ten sposób przyrządzania można rozciągnąc na inne dania.
W krańcowym przypadku możemy przygotować wieprzowinę po żydowsku
-- i taka nazwa nie powinna się nikomu wydać dziwną.
Jarek
--
-- Wszystko zależy od korzeni, od tego, jakie korzenie się bierze i do czego
się bierze, i ile się bierze. Nie wolno nic przepieprzyć, przepaprykować,
przecynamonować, przecytrynować, przeangielskozielić, przemuszkat...
|