Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.cyf-kr.edu.pl!news.nask
.pl!news.nask.org.pl!news.unit0.net!newsfeed.fsmpi.rwth-aachen.de!newsfeed0.kam
p.net!newsfeed.kamp.net!feeder1.cambriumusenet.nl!feed.tweaknews.nl!209.197.12.
246.MISMATCH!nx02.iad01.newshosting.com!newshosting.com!newsfeed.neostrada.pl!u
nt-exc-01.news.neostrada.pl!unt-spo-b-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.PO
STED!not-for-mail
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
From: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl>
Subject: Re: Szparagowo
References: <53600c97$0$2243$65785112@news.neostrada.pl>
<8...@g...com>
Organization: : : :
Date: Wed, 30 Apr 2014 23:11:58 +0200
User-Agent: slrn/pre1.0.2-14 (Linux)
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Message-ID: <s...@f...lasek.waw.pl>
Lines: 29
NNTP-Posting-Host: 77-253-217-116.ip.netia.com.pl
X-Trace: 1398892334 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 2243 77.253.217.116:38303
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:355728
Ukryj nagłówki
k...@g...pl pisze:
> nie lepiej z samym maslem? takietam wynalazki jedynie zagluszaja
> delikatny smak szparagow!
>
> nagminnie zauwazam serwowanie "po polsku", czyli: lisc laurowy,
> ziele angielskie, pieprz, papryka, czosnek, cebula... i jeszcze
> piorun wie co w jednej potrawie. kakofonia smakow!
Cóż za pomieszanie terminologii i kakofonia pojęć! Okrślenie "po polsku",
inaczej "a la polonaise", odnosi się w kuchni do potraw serwowanych
z roztopionym masłem i bułką tartą. Owszem, szparagi można i tak
podawać. Podobnie brokuły, a jeszcze częściej kalafior. Nie każdy
natomiast musi wiedzieć, że i rzodkiewkę warto czasem przyrządzić
na ten kalafiorowy sposób.
Na drugim biegunie mamy podawanie "po żydowsku". Z rodzynkami,
migdałami, śliwkami, marchewkami czy innymi owocami -- na słodko.
Karp po żydowsku jest najbardziej znaną z tak robionych potraw.
Ale ten sposób przyrządzania można rozciągnąc na inne dania.
W krańcowym przypadku możemy przygotować wieprzowinę po żydowsku
-- i taka nazwa nie powinna się nikomu wydać dziwną.
Jarek
--
-- Wszystko zależy od korzeni, od tego, jakie korzenie się bierze i do czego
się bierze, i ile się bierze. Nie wolno nic przepieprzyć, przepaprykować,
przecynamonować, przecytrynować, przeangielskozielić, przemuszkat...
|