Data: 2000-02-03 20:37:00
Temat: Re: Szynka ParmeŇska - uhhhhhhhhhh
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
> =At 09:30 AM 2/3/00 +0100, you wrote:
> >Pomyśla3em sobie, że zaszaleję, kupi3em, posmakowa3em i ............ noe nie
> >wiem, co wy sądzicie, ale sama z siebie jest niesmaczna :((( znaczy mnie nie
> >smakuje oczywiście
Czy szynka parmenska to po ichniemu prosciutto? Jesli tak, to wtrace swoje 3
grosze. Szynke te nalezy kroic cienko, jak bibule - uzyskuje sie lepszy smak.
Nie je sie jej do chleba czy na kanapki, jak zwykla szynke. Sluzy ona przede
wszystkim jako dodatek smakowy do dan gotowanych czy pieczonych, jak rowniez na
surowo z owocami. Oto pare przykladow:
--Wspomniany melon, a rowniez cwiartki owoca kiwi sa wspaniale zawiniete w
kawaleczek szynki, zapiete wykalaczka.
--Gambieri con prosciutto
Krewetki zawiniete w szynke jak kocyk, ulozone w zaroodpornym naczyniu, posypane
serem, zapieczone az krewetki dojda.
--Jajecznica z prosciutto. Szynke pociac na cieniutkie paski, podsmazyc, dodac
jajka. Podawac posypane parmezanem. (Omlet tez jest dobry)
--Quiche Lorraine, gdzie zamiast boczku uzywa sie tej szynki
--Pasta con prosciutto
Szynke pokroic w cieniutkie paski, podsmazyc w lyzce dobrej oliwy, dodac zabek
czosnku, podgrzac, dodac ugotowany makaron, wymieszac. Posypac parmezanem.
--Fungi con prosciutto
Nadziewane pieczarki. Wybrac pieczarki z duzymi kapeluszami, wyciac nogi.
Posiekac nogi, podsmazyc, dodac szynke pokrojona w malutkie kawalki, podsmazyc,
wymieszac z jednym jajkiem, nadziac pieczarki, umoczyc nadzainym koncem w
buleczce, smazyc na oleju nadzianym koncem do dolu. Podac z jakims makaronem i
sosem.
Magdalena
|