Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Margaryny antycholesterolowe Re: TRYBUNOWI Re: Margaryny antycholesterolowe

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: TRYBUNOWI Re: Margaryny antycholesterolowe

« poprzedni post następny post »
Data: 2018-05-31 23:49:17
Temat: Re: TRYBUNOWI Re: Margaryny antycholesterolowe
Od: XL <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki

XL <i...@g...pl> wrote:
> XL <i...@g...pl> wrote:
>> Trybun <c...@j...ru> wrote:
>>> Prawda i nieprawda. W sprawie cholesterolu medycyna tak właściwie
>>> dopiero raczkuje. Jak by nie było - w jednym jest zgodna - w przypadku
>>> zagrożenia miażdżycą wszyscy lekarze zalecają dietę ubogą w tłuszcze
>>> zwierzęce i mięso.
>>>
>>>
>>
>> Ludzie zawsze jedli mięso, ale do pewnego czasu nie bardzo mieli okazję do
>> łączenia go z węglowodanami. Po prostu mieli do dyspozycji albo to, albo to
>> - OSOBNO. Miażdżyca występuje masowo dopiero odkąd węglowodany stały się
>> łatwo dostępne i są powszechnie spożywane w nadmiarze przy zachowaniu
>> dotychczasowego spożycia mięsa. Miażdżyca to efekt diety
>> wysokowęglowodanowej, która w połączeniu z dietą mięsną daje takie skutki.
>> Więc wg mnie zakaz jedzenia mięsa (czyli też tłuszczu zwierz.) to głupie
>> zalecenie. Lepiej całkowicie odstawić węgle - żeby nie zachodziło ich
>> łączenie z tłuszczem zwierzęcym.
>>
>>
>
> Powyższe jest MOJĄ AUTORSKĄ TEORIĄ - a oto, co znalazłam niedługo po jej
> tutejszym wygłoszeniu, szukając jej potwierdzenia. I je znalazłam. I to
> lepsze, niż mogłam przypuszczać!
>
> http://www.stachurska.eu/?p=13475
>
> ,,(...)Jaka jest główna przyczyna miażdżycy i jak można ją określić w sposób
> zrozumiały dla przeciętnego czytelnika?
>
> Główną przyczyną miażdżycy są określone proporcje między białkiem,
> tłuszczem i węglowodanami w diecie, zmuszające organizm do przetwarzania
> glukozy głównie w szlaku pentozowym, w tym do przetwarzania jej na
> trójglicerydy, a następnie na cholesterol w komórkach błony wewnętrznej
> tętnic.
>
> Wiadomo z biochemii, że w otyłości, cukrzycy i miażdżycy glukoza jest
> spalana w małych ilościach, a jest głównie przetwarzana w szlaku pentozowym
> na pentozy, na trójglicerydy, na cholesterol, na inne związki. Wszystkie
> dodatkowe czynniki, w tym część tzw. czynników ryzyka, które pobudzają
> szlak pentozowy, przyspieszają postępy miażdżycy. Powyższe zależności
> zostały potwierdzone w niezamierzonych doświadczeniach na setkach milionów
> ludzi.
>
> Około roku 1950 liczba przypadków miażdżycy i innych chorób cywilizacyjnych
> w USA była najwyższa. W 1949 roku w przeciętnej diecie w USA ilość energii
> z białka wynosiła 11%, z tłuszczów 40%, z węglowodanów 47%. Przy zbliżonych
> proporcjach w przeciętnej diecie nasilenie chorób cywilizacyjnych, w tym
> miażdżycy, jest najwyższe. W 1974 roku, czyli po dwudziestu paru latach w
> USA w przeciętnej diecie mieszkańców Stanów Zjednoczonych ilość energii z
> białka wynosiła 12%, z tłuszczów 50%, z węglowodanów 38%. Zauważono
> również, że bogaci jedzą znacznie więcej tłuszczów zwierzęcych, białka
> zwierzęcego, wapnia i witamin, a biedni jedzą najwięcej produktów
> roślinnych, szczególnie makaronów, owoców, kasz i chleba.
>
>
> Przy takich proporcjach jak to było w Stanach Zjednoczonych w roku 1974,
> miażdżyca i inne choroby cywilizacyjne cofać się muszą. I rzeczywiście od
> roku mniej więcej 1965 w krajach bogatych miażdżyca i inne choroby
> cywilizacyjne znajdują się w odwrocie.
>
> We wszystkich krajach bogatych, ale nie w Japonii, zaczęły zanikać (tzn.
> miażdżyca i inne choroby cywilizacyjne) najwcześniej wśród najbogatszych,
> od 1970-75 wśród średniozamożnych, a nadal są bardzo częste u najuboższych.
> Wykazano, że główne przyczyny złogów i wyższa śmiertelność w niższych
> klasach społecznych w USA i innych krajach bogatych, nie mają związku z
> rodzajem pracy zawodowej, środowiskiem, mieszkaniem, paleniem tytoniu, mają
> związek tylko z wysokością dochodów. Nawyki dietetyczne są związane głównie
> z dochodami. Stwierdzono, że bogaci jedzą więcej mięsa, masła, śmietany,
> jaj, serów, a biedni jedzą znacznie mniej tych produktów, więcej
> ziemniaków, znacznie więcej przetworów zbożowych, a zwłaszcza cukru.
> Udowodniono, że dieta z najniższą śmiertelnością we wszystkich grupach
> wieku zawiera najwięcej tłuszczów zwierzęcych, białka zwierzęcego, wapnia i
> witamin, o czym już wspominałem.
>
> (...) Czy pańska wiedza została potwierdzona w sposób naukowy?
>
>
> Tak. Program badawczy zapoczątkowany zarządzeniem premiera w 1974 r. w
> doświadczeniach na zwierzętach i ludziach chorych wykazał, że Żywienie
> Optymalne (?) nie powoduje jakiegokolwiek szkodliwego wpływu na organizmy
> ludzkie i w sposób istotny wpływa korzystnie na wszystkie badane parametry
> określające stan zdrowia i sprawność psychofizyczną. Badania wykazały, że:
>
> Żywienie Optymalne (?) ma działanie wybitnie przeciwmiażdżycowe ? prof.
> Rafalski
>
> Wpływa korzystnie na organizmy zwierząt, a zwłaszcza na wielkość i
> sprawność ich mózgów ? prof. Stanisław Berger. Wiadomo, co potwierdzili
> profesorowie Hasik i Tatoń, że Żywienie Optymalne (?) nie szkodzi ludziom.
> Z drugiej strony, cała pisana historia ludzkości i współczesna, smutna
> kondycja rodzaju ludzkiego dowodzi, że każdy inny model żywienia ludziom
> szkodzi.(...)"
>
> Trybunie - polecam cały artykuł. Arcyciekawy, szczególnie dla Ciebie. Ja
> też sobie go skrzętnie w zasobach zachowuję.
>

Jeszcze z powyższego artykułu:

,,(...) Jest to choroba spotykana u nielicznych gatunków zwierząt, np. u
słoni, a bardzo często występująca u człowieka. Wśród ludzi na miażdżycę
nie chorują ci, w których diecie tłuszcze, zwłaszcza zwierzęce, są głównym
źródłem energii. Nie chorują Eskimosi na Grenlandii, Masajowie w Afryce,
czy pasterze bydła Hunzowie w Indiach (pasterze kóz), długowieczni
mieszkańcy Gruzji, Abchazji, Azerbejdżanu, Jakucji, górskich rejonów
Bułgarii, ? czyli ogólnie pasterze. Na miażdżycę nie chorują również ludzie
odżywiający się produktami pochodzenia roślinnego, ale tylko wówczas, gdy
spożywają dużo białka pochodzenia zwierzęcego, a bardzo mało
tłuszczu.(...)"

Czyż nie pisałam tu o Eskimosach i plemionach afrykańskich plemion
pasterskich?

--
XL

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
31.05 XL
01.06 Stokrotka
01.06 XL
02.06 Trybun
02.06 Trybun
02.06 Trybun
02.06 Trybun
02.06 stefan
02.06 XL
02.06 XL
02.06 XL
02.06 XL
02.06 XL
03.06 Trybun
03.06 Trybun
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Nie ma leniwych klusek!
Robienie wody z mózgów młodzieży
Biszkopt bez przepisu.
Do Spurek, tej idiotki od ,,seleryby".
Trzeba to rozpirzyć w drebiezgi.
Dlaczego faggoci są źli.
Autotranskrypcja dla niedosłyszących
Zmierzch kreta?
is it live this group at news.icm.edu.pl
"Schabowe"
samotworzenie umysłu
Re: Zachód sparaliżowany
Irracjonalność
Jak z tym ubogacaniem?
Demokracja antyludowa?
Trzy łyki eko-logiki ?????
Jak Ursula ze szprycerami interesik zrobiła. ?
Naukowy dowód istnienia Boga.
Aktualizacja hasła dla Polski.
Kup pan elektryka ?