Data: 2012-11-05 22:15:19
Temat: Re: Takiego wina nie miałem.
Od: "Kaczman" <p...@g...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "user" <b...@d...com> napisał w wiadomości
news:k797r3$ob9$1@node1.news.atman.pl...
> Ja proponuję wina z dzikiej róży, właśnie zakończyła mi się fermentacja.
> na 20 L wina poszło już z dosładzaniem ok 4,7 kg cukru (wyszło mocne),
> "tylko" 4 Kg owoców dzikiej róży.
> Wino ma 2 Blg i bardzo przyjemny, wytrawny charakter, smakuje jak dobre
> białe gronowe.
Pytanie: gdzie kupujecie urządzenie do tego "ballingu"?
Mam nowe winko z aronii, ale mimo domieszki (10%) soku z malin ma smak
ordynarny.
Dodaję tam troszkę syropu cukrowego, bo może jeszcze nie do końca
sfermentowało, ale coś to nie idzie za dobrze, jeżeli chodzi o smak.
Kilka lat temu robiłem też z aronii, ale było jakieś lepsze... Nie wiem...
Może z czasem się poprawić?
Kaczman
|