« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2016-07-21 11:23:39
Temat: Tatar z kurczakaPróbował ktoś? Ma to sens?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2016-07-21 12:45:00
Temat: Re: Tatar z kurczakaDnia Thu, 21 Jul 2016 02:23:39 -0700 (PDT), s...@g...com napisał(a):
> Próbował ktoś? Ma to sens?
Spróbuj, to się dowiesz, dlaczego NIKT.
:->
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2016-07-21 17:42:55
Temat: Re: Tatar z kurczakaW dniu czwartek, 21 lipca 2016 12:44:59 UTC+2 użytkownik Ikselka napisał:
> Dnia Thu, 21 Jul 2016 02:23:39 -0700 (PDT), s...@g...com napisał(a):
>
> > Próbował ktoś? Ma to sens?
>
> Spróbuj, to się dowiesz, dlaczego NIKT.
> :->
Typowe.. Sama nie wiem, ale bąka w kuchni trza puścić!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2016-07-21 17:57:51
Temat: Re: Tatar z kurczakaW dniu .07.2016 o 17:42 <s...@g...com> pisze:
> W dniu czwartek, 21 lipca 2016 12:44:59 UTC+2 użytkownik Ikselka napisał:
>> Dnia Thu, 21 Jul 2016 02:23:39 -0700 (PDT), s...@g...com
>> napisał(a):
>>
>> > Próbował ktoś? Ma to sens?
>>
>> Spróbuj, to się dowiesz, dlaczego NIKT.
>> :->
>
> Typowe.. Sama nie wiem, ale bąka w kuchni trza puścić!
Po co pytasz w takim wypadku, skoro nie rozumiesz odpowiedzi?
Ikselka mądrze odpowiedziała, _nikt_ nie próbował, bo mięso kurczacze
zwyczajnie się nie nadaje. W sieci masz masę informacji na ten temat.
Gdybyś jednak chciał spróbować za powyższą radą, poza wszystkim surowe
mięso kurczaka jest zwyczajnie niesmaczne.
--
Trefniś
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2016-07-21 18:12:38
Temat: Re: Tatar z kurczakaDnia Thu, 21 Jul 2016 08:42:55 -0700 (PDT), s...@g...com napisał(a):
> W dniu czwartek, 21 lipca 2016 12:44:59 UTC+2 użytkownik Ikselka napisał:
>> Dnia Thu, 21 Jul 2016 02:23:39 -0700 (PDT), s...@g...com napisał(a):
>>
>>> Próbował ktoś? Ma to sens?
>>
>> Spróbuj, to się dowiesz, dlaczego NIKT.
>>:->
>
> Typowe.. Sama nie wiem, ale bąka w kuchni trza puścić!
Tia, cóż, ty NAPRAWDĘ MUSISZ się osobiście w szpitalu posrać z powodu
infekcji salmonellą, żeby załapać "tem wiedzem tajemnom" :->
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2016-07-21 19:15:59
Temat: Re: Tatar z kurczakaW dniu .07.2016 o 18:12 Ikselka <i...@g...pl> pisze:
> Dnia Thu, 21 Jul 2016 08:42:55 -0700 (PDT), s...@g...com
> napisał(a):
>
>> W dniu czwartek, 21 lipca 2016 12:44:59 UTC+2 użytkownik Ikselka
>> napisał:
>>> Dnia Thu, 21 Jul 2016 02:23:39 -0700 (PDT), s...@g...com
>>> napisał(a):
>>>
>>>> Próbował ktoś? Ma to sens?
>>>
>>> Spróbuj, to się dowiesz, dlaczego NIKT.
>>> :->
>>
>> Typowe.. Sama nie wiem, ale bąka w kuchni trza puścić!
>
> Tia, cóż, ty NAPRAWDĘ MUSISZ się osobiście w szpitalu posrać z powodu
> infekcji salmonellą, żeby załapać "tem wiedzem tajemnom" :->
Z powodu owej salmonelli, ale też Campylobacter, niektórzy zalecają nie
myć (zwłaszcza drobiu) przed gotowaniem:
http://kobieta.onet.pl/zdrowie/zycie-i-zdrowie/mycie
-drobiu-przed-gotowaniem-moze-byc-grozne-dla-zdrowia
-dlaczego/gj0m9
Nie polemizuję i nie propaguję, każdy sam musi się samookreślić :)
--
Trefniś
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2016-07-22 00:02:36
Temat: Re: Tatar z kurczakaDnia Thu, 21 Jul 2016 19:15:59 +0200, Trefniś napisał(a):
> Z powodu owej salmonelli, ale też Campylobacter, niektórzy zalecają nie
> myć (zwłaszcza drobiu) przed gotowaniem:
>
> http://kobieta.onet.pl/zdrowie/zycie-i-zdrowie/mycie
-drobiu-przed-gotowaniem-moze-byc-grozne-dla-zdrowia
-dlaczego/gj0m9
>
> Nie polemizuję i nie propaguję, każdy sam musi się samookreślić :)
W całości popieram artykuł, bo jest ewidentnie słuszny i dla mnie te uwagi
i rady to nie jest żadne odkrycie - kto myśli, dla tego jest oczywiste, że
skoro mycie przedmiotów pod bieżącą wodą powoduje jej pryskanie wokoło na
wszystko, to woda z mycia kurczaka, "wzbogacona" bakteriami, jest bardzo
niebezpieczna, skoro w sasiedztwie komory zlewu znajdują się głównie te
przedmioty, które wkładamy sobie bezpośrednio do ust.
Sprawa z wodą po myciu kurczaka dotyczy także każdego mięsa, a i też warzyw
okopowych itp., które przecież rosły w ziemi.
Odkąd tylko sama prowadzę kuchnię, czyli jakieś 34 lata, ZAWSZE myję
kurczaka W OSOBNEJ, wstawionej do zlewu, ale jednak w misce - osobnje do
mięsa. Osobną mam też do warzyw "z ziemi" typu ziemniaki/korzeniowe. Misek
generalnie mam z 15, różnych, a każda ma inne przeznaczenie i ściśle tego
przestrzegam i nie zdarza mi się pomylić. Podobnie z nożami i deskami do
krojenia.
Tak więc - myję mięso w misce, ostrożnie, żeby nie pryskać wokoło. Nie ma
rozprysków zakażonej wody - nie ma niebezpieczeństwa. Mięso trafia z miski
do garnka, przy czym garnek jest podstawiony pod krawędź miski, aby nic nie
nakapało. Woda z miski trafia do WC (mam WC obok kuchni), po czym miska
trafia od razu do zmywarki, a tam program 70 st C (tylko i wyłączne tego
używam w ogóle, poza namaczaniem oczywiście) załatwia problem.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2016-07-22 00:12:46
Temat: Re: Tatar z kurczakaDnia Fri, 22 Jul 2016 00:02:36 +0200, Ikselka napisał(a):
> wstawionej do zlewu
... oczywiście do tej komory, do której potem odprowadzana jest gorąca (70
st) woda ze środkiem myjącym (czyt. żrącym) ze zmywarki. Specjalnie nie
chciałam, aby odprowadzenie było w ścianie za szafką zlewozmywaka, bo wolę
mieć na bieżąco kontrolę nad tym, co się dzieje z wodą ze zmywarki, a i
przy okazji komora zlewu oraz syfon są wyparzane i dezynfekowane (środek
żrący - sic!) codziennie.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2016-07-22 09:36:07
Temat: Re: Tatar z kurczakaW dniu .07.2016 o 00:02 Ikselka <i...@g...pl> pisze:
> Dnia Thu, 21 Jul 2016 19:15:59 +0200, Trefniś napisał(a):
>
(...)
> kto myśli, dla tego jest oczywiste, że
> skoro mycie przedmiotów pod bieżącą wodą powoduje jej pryskanie wokoło na
> wszystko, to woda z mycia kurczaka, "wzbogacona" bakteriami, jest bardzo
> niebezpieczna
(...)
A propos myślenia - podobno większość facetów nie zamyka deski sedesowej?
Kiedy już taki spuści wodę, rozpyla w całej łazience niezłą mgiełkę :)
--
Trefniś
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2016-07-22 13:42:09
Temat: Re: Tatar z kurczakaDnia Fri, 22 Jul 2016 09:36:07 +0200, Trefniś napisał(a):
> W dniu .07.2016 o 00:02 Ikselka <i...@g...pl> pisze:
>
>> Dnia Thu, 21 Jul 2016 19:15:59 +0200, Trefniś napisał(a):
>>
>
>
> (...)
>> kto myśli, dla tego jest oczywiste, że
>> skoro mycie przedmiotów pod bieżącą wodą powoduje jej pryskanie wokoło na
>> wszystko, to woda z mycia kurczaka, "wzbogacona" bakteriami, jest bardzo
>> niebezpieczna
> (...)
>
> A propos myślenia - podobno większość facetów nie zamyka deski sedesowej?
> Kiedy już taki spuści wodę, rozpyla w całej łazience niezłą mgiełkę :)
Dokładnie. Z małą poprawką - większość LUDZI. Kiedyś (tu?) o tym pisałam.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |