Data: 2006-02-28 07:03:36
Temat: Re: Torebki do gotowania miesa
Od: Jacek Ostaszewski <p...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
EWA napisał(a):
> Może podacie jakieś przepisy, jak przygotowujecie mięso do szynkowara.
> Jnteresuje mnie boczek oraz inne mięsa. Proszę o podpowiedź.
> Ewa
>
>
Ponieważ nikt się nie zgłosił, to ja, żeby nie było próżni:
nie robię niczego specjalnego. Kilka godzin, noc, przed gotowaniem
obsynpuję ziołoami lub przyprawami albo jedynm i drugim, polewam
przyprawą do zup. Nie stoosowałem zadnej saletry, soli do peklowania ani
takich innych.
Wkładam do szynkowaru (czasem z pokrojoną w piórka cebulą, czasem z
czosnkiem, czasem z marchwią w słupy, jeśli mięsa jest mniej)dokładam
denko, sprężynę i do zimnej wody, od zagotowania - ok. 1,5 godziny
wolnego bulkania. Zdazrało się, że mięsa buyło za dużo, nie dawało się
ścisnąć - wstawiałem bez sprężyny, po 40 minutach wyjmuję szynkowar
(rękawice ochronne!!!), dokładam już bez większego probjemu sprężynę
(ew. zlewając nieco sosu/płynnej galaretki) i na następne 40-50 min.
Dość ważne jest sól, inne smaki wedle uznania.
--
JackOss - a po co mi sygnatura?
|