Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!fu-berlin.de!peer03.fr7!news.highwinds-
media.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostrada.pl!unt-spo-a-01.news.
neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
From: "Chiron" <c...@o...eu>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <559f47ed$0$27528$65785112@news.neostrada.pl>
<mnnpfe$elp$1@usenet.news.interia.pl>
<55a0ea31$0$8370$65785112@news.neostrada.pl>
<e...@g...com>
<mnr0df$3un$1@node2.news.atman.pl>
<55a10f59$0$8390$65785112@news.neostrada.pl>
Subject: Re: Twarożek
Date: Sat, 11 Jul 2015 15:38:01 +0200
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=original
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.5931
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.6157
Lines: 70
Message-ID: <55a11c36$0$2203$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: staticline25371.toya.net.pl
X-Trace: 1436621878 unt-rea-a-01.news.neostrada.pl 2203 217.113.230.73:29902
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
X-Received-Bytes: 3853
X-Received-Body-CRC: 3909859015
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:364662
Ukryj nagłówki
Użytkownik "XL" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
news:55a10f59$0$8390$65785112@news.neostrada.pl...
> stefan <s...@w...pl> Wrote in message:
>> W dniu 2015-07-11 o 13:24, Fragi pisze:
>>> W dniu sobota, 11 lipca 2015 12:04:34 UTC+2 użytkownik XL napisał:
>>>> "Stokrotka" <o...@g...pl> Wrote in message:
>>>>>
>>>>>> Ostatnio próbuję robić sam twarożek. Według kilku przepisów. Z
>>>>>> prawdziwego
>>>>>> mleka. Niestety- za każdym razem wychodzi mi (nawet smaczna) taka
>>>>>> "gumowa"
>>>>>> masa. Może ktoś mi podpowiedzieć, co źle robię? Zaznaczam, że nie
>>>>>> dopuszczam do zagotowania się mleka- tylko podgrzewam
>>>>>
>>>>> Mi się wydaje, że mi wyhodzi, ale robię żadko, tylko jak mi zostanie
>>>>> mleka,
>>>>> albo śmietany , nawet UHT.
>>>>> Gotuję mleko, jak jeszcze nie jest ugotowane , dolewam śmietanki ktura
>>>>> została, gdy mleko jest ciepłe wlewam kefir (jeden, mały), ale z
>>>>> jednego
>>>>> supermarketu, jak użyję z drugiego supermarketu, to nie wyłazi. Ten co
>>>>> go
>>>>> używam jest bardzo zwyczajny, ten z drugiego supermarketu, na kturym
>>>>> nie
>>>>> wyhodzi jest dla mnie identyczny z jogurtem.
>>>>> Zagotowuję, podgżewam na bardzo małym ogniu 5-10min. Odstawiam, nie
>>>>> wiem,
>>>>> pewnie na jakieś 20 minut, i odcedzam. Serwatkę odlewam.
>>>>>
>>>>> Serek wyłazi słodszy niż kupny. Wiem, że można zamiast kefiru dolać
>>>>> sporej
>>>>> ilości soku świeżo wyciśniętego z cytryny, ma wtedy pszyjemny
>>>>> aromacik, ale
>>>>> nie każdemu musi smakować.
>>>>>
>>>>> W sumie jednak domowego serka nie polecam. To dodatkowa robota nie
>>>>> mająca
>>>>> większego sensu. W mleku jest właściwy stosunek wapnia do fluoru, jak
>>>>> odlejesz serwatkę, odlejesz fluor, i wapń nie będzie dostatecznie
>>>>> pszyswajany. Zostanie wydalony nerkami , dodatkowo obciążając nerki i
>>>>> mogąc
>>>>> robić kamienie.
>>>>> Zdrowsze mleko.
>>>>
>>>> [...] Mleko
>>>> słodkie dla dorosłych nie jest najlepsze, gdyż nie posiadają oni
>>>> enzymu reniny, produkowanego przez grasicę, która zanika około 7
>>>> roku życia.[...]
>>>>
>>> Iksi, błaaaagaaam, nie pisz bzdur! :) Wprowadzasz ludzi w błąd.
>>> Renina nie jest produkowana przez grasicę. Jej zadaniem nie jest
>>> trawienie białek. Włos mi się zjeżył, jak to przeczytałam :)
>>>
>> z nudów doczytałem, że XL-ce chodziło najprawdopodobnie o renNinę :)
>> pozdr
>> Stefan
>>
>
> Oczywiście. I nie grasica, lecz żołądek.
> Jak widać trudno wprowadzić w błąd ludzi obytych z biologią,
> reszcie i tak wszystko jedno 333-)
Nie twierdziłem, że znam się na biologii
:-)
--
Chiron, smakosz mleka prosto od krowy- a najlepiej od kozy
|