Data: 2015-07-11 21:08:11
Temat: Re: Twarożek
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Sat, 11 Jul 2015 21:00:58 +0200, Qrczak napisał(a):
> Dnia 2015-07-11 16:50, obywatel Chiron uprzejmie donosi:
>> Użytkownik "Qrczak" <q...@q...pl> napisał w wiadomości
>> news:55a123fc$0$27516$65785112@news.neostrada.pl...
>>> Dnia 2015-07-11 15:38, obywatel Chiron uprzejmie donosi:
>>>> Użytkownik "XL" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
>>>> news:55a10f59$0$8390$65785112@news.neostrada.pl...
>>>>> stefan <s...@w...pl> Wrote in message:
>>>>>> W dniu 2015-07-11 o 13:24, Fragi pisze:
>>>>>>> W dniu sobota, 11 lipca 2015 12:04:34 UTC+2 użytkownik XL napisał:
>>>>>>>> "Stokrotka" <o...@g...pl> Wrote in message:
>>>>>>>>>
>>>>>>>>>> Ostatnio próbuję robić sam twarożek. Według kilku przepisów. Z
>>>>>>>>>> prawdziwego
>>>>>>>>>> mleka. Niestety- za każdym razem wychodzi mi (nawet smaczna) taka
>>>>>>>>>> "gumowa"
>>>>>>>>>> masa. Może ktoś mi podpowiedzieć, co źle robię? Zaznaczam, że nie
>>>>>>>>>> dopuszczam do zagotowania się mleka- tylko podgrzewam
>>>>>>>>>
>>>>>>>>> Mi się wydaje, że mi wyhodzi, ale robię żadko, tylko jak mi
>>>>>>>>> zostanie mleka,
>>>>>>>>> albo śmietany , nawet UHT.
>>>>>>>>> Gotuję mleko, jak jeszcze nie jest ugotowane , dolewam śmietanki
>>>>>>>>> ktura
>>>>>>>>> została, gdy mleko jest ciepłe wlewam kefir (jeden, mały), ale z
>>>>>>>>> jednego
>>>>>>>>> supermarketu, jak użyję z drugiego supermarketu, to nie wyłazi.
>>>>>>>>> Ten co go
>>>>>>>>> używam jest bardzo zwyczajny, ten z drugiego supermarketu, na
>>>>>>>>> kturym nie
>>>>>>>>> wyhodzi jest dla mnie identyczny z jogurtem.
>>>>>>>>> Zagotowuję, podgżewam na bardzo małym ogniu 5-10min. Odstawiam,
>>>>>>>>> nie wiem,
>>>>>>>>> pewnie na jakieś 20 minut, i odcedzam. Serwatkę odlewam.
>>>>>>>>>
>>>>>>>>> Serek wyłazi słodszy niż kupny. Wiem, że można zamiast kefiru
>>>>>>>>> dolać sporej
>>>>>>>>> ilości soku świeżo wyciśniętego z cytryny, ma wtedy pszyjemny
>>>>>>>>> aromacik, ale
>>>>>>>>> nie każdemu musi smakować.
>>>>>>>>>
>>>>>>>>> W sumie jednak domowego serka nie polecam. To dodatkowa robota nie
>>>>>>>>> mająca
>>>>>>>>> większego sensu. W mleku jest właściwy stosunek wapnia do
>>>>>>>>> fluoru, jak
>>>>>>>>> odlejesz serwatkę, odlejesz fluor, i wapń nie będzie dostatecznie
>>>>>>>>> pszyswajany. Zostanie wydalony nerkami , dodatkowo obciążając
>>>>>>>>> nerki i mogąc
>>>>>>>>> robić kamienie.
>>>>>>>>> Zdrowsze mleko.
>>>>>>>>
>>>>>>>> [...] Mleko
>>>>>>>> słodkie dla dorosłych nie jest najlepsze, gdyż nie posiadają oni
>>>>>>>> enzymu reniny, produkowanego przez grasicę, która zanika około 7
>>>>>>>> roku życia.[...]
>>>>>>>>
>>>>>>> Iksi, błaaaagaaam, nie pisz bzdur! :) Wprowadzasz ludzi w błąd.
>>>>>>> Renina nie jest produkowana przez grasicę. Jej zadaniem nie jest
>>>>>>> trawienie białek. Włos mi się zjeżył, jak to przeczytałam :)
>>>>>>>
>>>>>> z nudów doczytałem, że XL-ce chodziło najprawdopodobnie o renNinę :)
>>>>>> pozdr
>>>>>> Stefan
>>>>>>
>>>>>
>>>>> Oczywiście. I nie grasica, lecz żołądek.
>>>>> Jak widać trudno wprowadzić w błąd ludzi obytych z biologią,
>>>>> reszcie i tak wszystko jedno 333-)
>>>>
>>>> Nie twierdziłem, że znam się na biologii
>>>> :-)
>>>>
>>>> --
>>>>
>>>> Chiron, smakosz mleka prosto od krowy- a najlepiej od kozy
>>>
>>> Nie jesteś sam.
>>
>> A tak a propos- czy to prawda (bo nie moge potwierdzić tej informacji),
>> że kozie mleko (w przeciwieństwie do krowiego) jest przez człowieka
>> trawione- przez całe życie?
>
> Najlepsze dla ludzi to chyba jest ludzkie.
> Ale drogie i rzadko dostępne w markietach.
Kiedy piję mleko (jem owsiankę itp) i proponuję je MŚK, on zawsze i
konsekwentnie konstatuje, że picie wydzielin gruczołów mlecznych samic
obcych gatunków jest OBRZYDLIWE 3333-)
--
XL
W Europie narasta arogancja Żydów, a nie antysemityzm - Stanisław
Michalkiewicz: https://www.youtube.com/watch?v=_n8UaecoYBU
Polecam od 5:08
|