Data: 2015-07-11 21:00:58
Temat: Re: Twarożek
Od: Qrczak <q...@q...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia 2015-07-11 16:50, obywatel Chiron uprzejmie donosi:
> Użytkownik "Qrczak" <q...@q...pl> napisał w wiadomości
> news:55a123fc$0$27516$65785112@news.neostrada.pl...
>> Dnia 2015-07-11 15:38, obywatel Chiron uprzejmie donosi:
>>> Użytkownik "XL" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
>>> news:55a10f59$0$8390$65785112@news.neostrada.pl...
>>>> stefan <s...@w...pl> Wrote in message:
>>>>> W dniu 2015-07-11 o 13:24, Fragi pisze:
>>>>>> W dniu sobota, 11 lipca 2015 12:04:34 UTC+2 użytkownik XL napisał:
>>>>>>> "Stokrotka" <o...@g...pl> Wrote in message:
>>>>>>>>
>>>>>>>>> Ostatnio próbuję robić sam twarożek. Według kilku przepisów. Z
>>>>>>>>> prawdziwego
>>>>>>>>> mleka. Niestety- za każdym razem wychodzi mi (nawet smaczna) taka
>>>>>>>>> "gumowa"
>>>>>>>>> masa. Może ktoś mi podpowiedzieć, co źle robię? Zaznaczam, że nie
>>>>>>>>> dopuszczam do zagotowania się mleka- tylko podgrzewam
>>>>>>>>
>>>>>>>> Mi się wydaje, że mi wyhodzi, ale robię żadko, tylko jak mi
>>>>>>>> zostanie mleka,
>>>>>>>> albo śmietany , nawet UHT.
>>>>>>>> Gotuję mleko, jak jeszcze nie jest ugotowane , dolewam śmietanki
>>>>>>>> ktura
>>>>>>>> została, gdy mleko jest ciepłe wlewam kefir (jeden, mały), ale z
>>>>>>>> jednego
>>>>>>>> supermarketu, jak użyję z drugiego supermarketu, to nie wyłazi.
>>>>>>>> Ten co go
>>>>>>>> używam jest bardzo zwyczajny, ten z drugiego supermarketu, na
>>>>>>>> kturym nie
>>>>>>>> wyhodzi jest dla mnie identyczny z jogurtem.
>>>>>>>> Zagotowuję, podgżewam na bardzo małym ogniu 5-10min. Odstawiam,
>>>>>>>> nie wiem,
>>>>>>>> pewnie na jakieś 20 minut, i odcedzam. Serwatkę odlewam.
>>>>>>>>
>>>>>>>> Serek wyłazi słodszy niż kupny. Wiem, że można zamiast kefiru
>>>>>>>> dolać sporej
>>>>>>>> ilości soku świeżo wyciśniętego z cytryny, ma wtedy pszyjemny
>>>>>>>> aromacik, ale
>>>>>>>> nie każdemu musi smakować.
>>>>>>>>
>>>>>>>> W sumie jednak domowego serka nie polecam. To dodatkowa robota nie
>>>>>>>> mająca
>>>>>>>> większego sensu. W mleku jest właściwy stosunek wapnia do
>>>>>>>> fluoru, jak
>>>>>>>> odlejesz serwatkę, odlejesz fluor, i wapń nie będzie dostatecznie
>>>>>>>> pszyswajany. Zostanie wydalony nerkami , dodatkowo obciążając
>>>>>>>> nerki i mogąc
>>>>>>>> robić kamienie.
>>>>>>>> Zdrowsze mleko.
>>>>>>>
>>>>>>> [...] Mleko
>>>>>>> słodkie dla dorosłych nie jest najlepsze, gdyż nie posiadają oni
>>>>>>> enzymu reniny, produkowanego przez grasicę, która zanika około 7
>>>>>>> roku życia.[...]
>>>>>>>
>>>>>> Iksi, błaaaagaaam, nie pisz bzdur! :) Wprowadzasz ludzi w błąd.
>>>>>> Renina nie jest produkowana przez grasicę. Jej zadaniem nie jest
>>>>>> trawienie białek. Włos mi się zjeżył, jak to przeczytałam :)
>>>>>>
>>>>> z nudów doczytałem, że XL-ce chodziło najprawdopodobnie o renNinę :)
>>>>> pozdr
>>>>> Stefan
>>>>>
>>>>
>>>> Oczywiście. I nie grasica, lecz żołądek.
>>>> Jak widać trudno wprowadzić w błąd ludzi obytych z biologią,
>>>> reszcie i tak wszystko jedno 333-)
>>>
>>> Nie twierdziłem, że znam się na biologii
>>> :-)
>>>
>>> --
>>>
>>> Chiron, smakosz mleka prosto od krowy- a najlepiej od kozy
>>
>> Nie jesteś sam.
>
> A tak a propos- czy to prawda (bo nie moge potwierdzić tej informacji),
> że kozie mleko (w przeciwieństwie do krowiego) jest przez człowieka
> trawione- przez całe życie?
Najlepsze dla ludzi to chyba jest ludzkie.
Ale drogie i rzadko dostępne w markietach.
Q
--
a propos chodziło o co innego
|