Data: 2015-07-11 21:12:58
Temat: Re: Twarożek
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Sat, 11 Jul 2015 15:38:01 +0200, Chiron napisał(a):
> Użytkownik "XL" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:55a10f59$0$8390$65785112@news.neostrada.pl...
>> stefan <s...@w...pl> Wrote in message:
>>> W dniu 2015-07-11 o 13:24, Fragi pisze:
>>>> W dniu sobota, 11 lipca 2015 12:04:34 UTC+2 użytkownik XL napisał:
>>>>> "Stokrotka" <o...@g...pl> Wrote in message:
>>>>>>
>>>>>>> Ostatnio próbuję robić sam twarożek. Według kilku przepisów. Z
>>>>>>> prawdziwego
>>>>>>> mleka. Niestety- za każdym razem wychodzi mi (nawet smaczna) taka
>>>>>>> "gumowa"
>>>>>>> masa. Może ktoś mi podpowiedzieć, co źle robię? Zaznaczam, że nie
>>>>>>> dopuszczam do zagotowania się mleka- tylko podgrzewam
>>>>>>
>>>>>> Mi się wydaje, że mi wyhodzi, ale robię żadko, tylko jak mi zostanie
>>>>>> mleka,
>>>>>> albo śmietany , nawet UHT.
>>>>>> Gotuję mleko, jak jeszcze nie jest ugotowane , dolewam śmietanki ktura
>>>>>> została, gdy mleko jest ciepłe wlewam kefir (jeden, mały), ale z
>>>>>> jednego
>>>>>> supermarketu, jak użyję z drugiego supermarketu, to nie wyłazi. Ten co
>>>>>> go
>>>>>> używam jest bardzo zwyczajny, ten z drugiego supermarketu, na kturym
>>>>>> nie
>>>>>> wyhodzi jest dla mnie identyczny z jogurtem.
>>>>>> Zagotowuję, podgżewam na bardzo małym ogniu 5-10min. Odstawiam, nie
>>>>>> wiem,
>>>>>> pewnie na jakieś 20 minut, i odcedzam. Serwatkę odlewam.
>>>>>>
>>>>>> Serek wyłazi słodszy niż kupny. Wiem, że można zamiast kefiru dolać
>>>>>> sporej
>>>>>> ilości soku świeżo wyciśniętego z cytryny, ma wtedy pszyjemny
>>>>>> aromacik, ale
>>>>>> nie każdemu musi smakować.
>>>>>>
>>>>>> W sumie jednak domowego serka nie polecam. To dodatkowa robota nie
>>>>>> mająca
>>>>>> większego sensu. W mleku jest właściwy stosunek wapnia do fluoru, jak
>>>>>> odlejesz serwatkę, odlejesz fluor, i wapń nie będzie dostatecznie
>>>>>> pszyswajany. Zostanie wydalony nerkami , dodatkowo obciążając nerki i
>>>>>> mogąc
>>>>>> robić kamienie.
>>>>>> Zdrowsze mleko.
>>>>>
>>>>> [...] Mleko
>>>>> słodkie dla dorosłych nie jest najlepsze, gdyż nie posiadają oni
>>>>> enzymu reniny, produkowanego przez grasicę, która zanika około 7
>>>>> roku życia.[...]
>>>>>
>>>> Iksi, błaaaagaaam, nie pisz bzdur! :) Wprowadzasz ludzi w błąd.
>>>> Renina nie jest produkowana przez grasicę. Jej zadaniem nie jest
>>>> trawienie białek. Włos mi się zjeżył, jak to przeczytałam :)
>>>>
>>> z nudów doczytałem, że XL-ce chodziło najprawdopodobnie o renNinę :)
>>> pozdr
>>> Stefan
>>>
>>
>> Oczywiście. I nie grasica, lecz żołądek.
>> Jak widać trudno wprowadzić w błąd ludzi obytych z biologią,
>> reszcie i tak wszystko jedno 333-)
>
> Nie twierdziłem, że znam się na biologii
> :-)
Całe szczęście 3-PPP
--
XL
W Europie narasta arogancja Żydów, a nie antysemityzm - Stanisław
Michalkiewicz: https://www.youtube.com/watch?v=_n8UaecoYBU
Polecam od 5:08
|