Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Twarożek Re: Twarożek

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Twarożek

« poprzedni post następny post »
Data: 2015-07-11 20:55:01
Temat: Re: Twarożek
Od: Qrczak <q...@q...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki

Dnia 2015-07-11 14:38, obywatel Trefniś uprzejmie donosi:
> W dniu .07.2015 o 08:20 Qrczak <q...@q...pl> pisze:
>> Dnia 2015-07-11 00:37, obywatel Trefniś uprzejmie donosi:
>>> W dniu .07.2015 o 06:19 Chiron <c...@o...eu> pisze:
>>>
>>>> Ostatnio próbuję robić sam twarożek. Według kilku przepisów. Z
>>>> prawdziwego mleka. Niestety- za każdym razem wychodzi mi (nawet
>>>> smaczna) taka "gumowa" masa. Może ktoś mi podpowiedzieć, co źle robię?
>>>> Zaznaczam, że nie dopuszczam do zagotowania się mleka- tylko podgrzewam
>>>
>>> Ciekawe, z pozostałej części dyskusji wynika, że wykonujesz raczej jakąś
>>> dziwną mieszaninę paniru z twarogiem... Czyli mieszasz mleko kwaśne ze
>>> słodkim :O
>>> Ta mieszanina _musi_ być "gumowa", skoro panir właśnie taki jest.
>>
>> Zaraz tam panir... starsze panie pamiętające wojenne niedostatki
>> wykonywały tę "mieszaninę" swoim wnuczętom malusim, bo była ona
>> delikatniejsza i jakoby smaczniejsza.
>> Z ostatnim się nie za bardzo zgadzam, od zawsze wolę twaróg z
>> ukwaszonego.
>
> Oczywiście, że panir!
> Bo to przecież ser zrobiony z mleka słodkiego, w trakcie gotowania
> ściętego jakimś kwaśnym czynnikiem (sokiem z cytryny, kwasem mlekowym,
> jogurtem, kefirem, maślanką - ale ze śmietany kwaśnej, kwaskiem
> cytrynowym, a nawet octem - oby nie spirytusowym). Zatem tutaj słodkie
> mleko jest zakwaszane kwasem mlekowym z mleka kwaśnego i od proporcji
> zależy, ile w tej mieszaninie będzie paniru, a ile prawdziwego twarogu.
>
> Wystarczy pamiętać, do czego służy panir. Można go nawet panierować i
> smażyć - bo właśnie jest ścisły, gumowaty i nie rozpada się nawet
> podczas obróbce na patelni.
> W linku który podałem autorka pisze, że po blendowaniu robi się
> plastyczny jak plastelina.

Ciekawa informacja.

> To właśnie te cechy paniru powodują, że wątkotwórcy wychodzi gumowata
> mieszanina z twarogiem.
>
> Wojenne doświadczenia nie są dobrą rekomendacją :)

Dla mnie akurat są, nie było Biedronek.

> Zwłaszcza, że "delikatniejsza i jakoby smaczniejsza" jest zależne od
> oceniającego.
> Taka paniusia mogła dawać wnusiowi, bo delikatniejsze w smaku
> (niewątpliwie - panir niekiedy bywa zupełnie niekwaśny), co nie znaczy,
> że nie było gumowate :)

Wnusio jakoś nie pamięta, by było gumowate. A starszej pani nie obrażaj
paniusiowaniem, tak przy okazji.

>>> Warto przeczytać całość.
>>>
>>> Oczywiście panir też jest smaczny i wartościowy:
>>>
>>> http://www.greenmorning.pl/panir/
>>
>> Zresztą nie tylko panir. Technologia bundzu czy tak modnego swego
>> czasu sera korycińskiego a nawet i egzotycznego ToFu jest podobna:
>> podgrzać mleko słodkie, dodać składnik skrzepotwórczy i po zestaleniu
>> odsączyć.
>
> W wersji uprawianej przez Chirona wychodzi panir z twarożkiem :)

Może nawet to ładnie nazwie i opatentuje.
Niektórzy lubią żuć coś kwaśnego.

> Kolejne wymienione powstają jednak trochę inaczej.

Bo ja wiem... idea jest IMO taka sama. Skutek podobny.

> Kopalnią informacji o serach do domowej produkcji (także tych z mleka
> słodkiego) jest
> "Jedyne praktyczne przepisy konfitur, różnych marynat, wędlin, wódek,
> likierów, win owocowych miodów oraz ciast." Lucyny Ćwierczakiewiczowej.

Z tą kopalnią to metafora jakaś, prawda?

> A to na przykład ser limburgski ze słodkiego mleka, ser ostry ze
> zbieranego mleka na sposób włoskiego parmezanu, gambryno, polski z
> gotowanego mleka, bryndza, gomółki zwykłe i szwajcarskie...
>
> Twarożek u niej z kwaśnego (wyłącznie) mleka bez udziwnień :)

A po Lucynce to już koniec świata i nic nie było...

> Jest też sposób przygotowania podpuszczki - stosuje się najchętniej
> żołądki młodych cieląt, które "dotąd tylko ssały". To rzuca pewne
> światło też na informacje XL-ki, że człowiek (zwłaszcza dorosły)
> niechętnie trawi słodkie mleko krowie.
> Jak się okazuje - krowy też stopniowo tracą tę umiejętność!

Rzyczywiście... z wiekiem obserwuję, iż coraz mniej mleka piję.

> (...)
>>> Nawiasem, dawniej trzeba było ładnie uśmiechnąć się do sprzedawczyni i
>>> poprosić o możliwość skosztowania sera. Bardzo często bywały w sprzedaży
>>> zbyt kwaśne do niektórych celów.
>>> Teraz nabycie w miarę kwaśnego sera graniczy z cudem, wszystkie są
>>> ledwie lekko kwaśne...
>>
>> Teraz wszystkie, jak by się nie nazywały: sernikowy, twaróg, domowy,
>> babuni, wszystkie są robione na jedno, najczęściej kupowane, kopyto.
>
> Tu trafnie zauważyłaś zabawny mechanizm - "jedno, najczęściej kupowane
> kopyto".
> Popatrz - narzekałem, że kiedyś sery bywały zbyt kwaśne. No to handel
> się dostosował do mnie, jako klienta standardowego!
> No to teraz narzekam, że w sprzedaży są wyłącznie sery ledwo kwaśnawe.
>
> "Jeszcze się taki nie urodził..."
> :)

Znaczy sam sobie przede wszystkim winien jesteś.

Q
--
Kobieta została stworzona po to, by umilać życie mężczyźnie, a nie -
żeby cały dzień pracować, wieczorem zaś gotować mu mrożonki.

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
11.07 Qrczak
11.07 Ikselka
11.07 Ikselka
11.07 Ikselka
11.07 Ikselka
11.07 Qrczak
11.07 Ikselka
12.07 Chiron
12.07 Chiron
12.07 Chiron
12.07 Chiron
12.07 Chiron
12.07 Chiron
12.07 stefan
12.07 Qrczak
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
NOWY: 2025-12-07 Algorytmy - komentarz [po lekturze ks.]
"Młodzieżowe Słowo Roku 2025 - głosowanie", ale bez podania znaczeń tych neologizmów
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
Reżim Talibów w Afganistanie zakazał kobietom: pracy w większości zawodów, studiowania, nauki w szkołach średnich i podstawowych!!!
Edukuję się jak używać Thunderbirda
NOWY: 2025-09-29 Alg., Strukt. Danych i Tech. Prog. - komentarz.pdf
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Kol. sukces po polsku: polscy naukowcy przywracają życie morskim roślinom
Tak działa edukacja Putina. Już przedszkolaki śpiewają, że są gotowe skonać w boju
Medycyna - czy jej potrzebujemy?
Atak na [argentyńskie - przyp. JMJ] badaczki, które zbadały szczepionki na COVID-19
Xi Jinping: ,,Prognozy mówią, że w tym stuleciu istnieje szansa dożycia 150 lat"
Zbrodnia 3 Maja
Połowa Polek piła w ciąży. Dzieci z FASD rodzi się więcej niż z zespołem Downa i autyzmem