Data: 2010-10-17 20:55:11
Temat: Re: Weekendowe smakołyki.
Od: medea <x...@p...fm>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2010-10-17 22:40, Ikselka pisze:
> Ważne są moje rady co do gotowania w krochmalu, bo on naprawde czyni
> cepeliny gładkimi, zapobiegając wypłukiwaniu się wierzchniej warstwy
> podczas gotowania.
>
> Wkładanie cepelinów do wody warto przeprowadzać dużą łychą, taką np od
> sałaty, tą bez szczeliny, umaczaną najpierw za każdym razem we wrzącym
> krochmalu w garnku, przechylając łyżkę już w wodzie!!! aby cepelin się
> delikatnie stoczył.
>
> Co tam jeszcze... aha, krochmal powinien być dosyć mocno osolony, jak
> przesolona zupa. I nie wolno przerwac wrzenia, więc podczas wkładania musi
> porzadnie wrzeć, natomiast po wypłynięciu cepelinów zmniejszasz płomień,
> aby w garnku tylko delikatnie falowało, bo inaczej popękają. I gotujesz pół
> godziny, inaczej wnętrze bedzie niedogotowane.
Dzięki, może się kiedyś za nie zabiorę.
Ewa
|