Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed.silweb.
pl!polsl.gliwice.pl!not-for-mail
From: "Misiek" <p...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Wok-gdzie to cholerstwo kupic?
Date: Mon, 14 Nov 2005 09:53:30 +0100
Organization: Politechnika Slaska, Gliwice
Lines: 72
Message-ID: <dl9ja3$h1b$1@polsl.gliwice.pl>
References: <dl7utp$usb$1@szczecin.szc.vectranet.pl> <dl9a2o$e7h$1@polsl.gliwice.pl>
<dl9htq$1ic$1@news.lublin.pl>
NNTP-Posting-Host: 213.227.72.169
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: polsl.gliwice.pl 1131958403 17451 213.227.72.169 (14 Nov 2005 08:53:23 GMT)
X-Complaints-To: n...@p...gliwice.pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 14 Nov 2005 08:53:23 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1506
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1506
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:252759
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Marek W."
<U...@U...o.cUz.t.aU.UnosUpamU.UonUetU
.UplU> napisał w
wiadomości news:dl9htq$1ic$1@news.lublin.pl...
> > Wok prawdziwy o ile sie nie myle jest wlasnie zeliwny a nie ze stali ale
> te
> > ze stakli tez sie sprawdzaja jakbajbardziej widzialem w Tesco
Zgoda Kajam sie za popelniony blad i chyle czola
> Chińczycy RĘCZNIE klepia woki ze stali właśnie a nie z zeliwa..
> i to raczej ze zwyczajnej stali węglowej....
> zreszta w takim jednym sklepiku gdzie wok swój kupowałem nie było
> innych jak stalowe właśnie robione maszynowo ale kupione "u źródła"
Tak stal "zwylka" weglowa a nie "specjalna (czytaj nierdzewka czy tez
kwasiak)
>
> > Ciezki byl wiec raczej zeliwny
> > tal szlachetna jest teraz bardzo na topie hehehe
> > Odradzam natomiast zakupy u naszych wschodnich sasiadow pomimo bardzo
> > interesujacych cen (25-45 zl zaleznie od wielkosci woka)
> > NIby sprawuje sie w porzadku. Ale wszystko do czasu.
> > Powloka teflonowa bardzo szybko schodzi i pozniej potrawy normalnie sie
> > przypalaja.
>
> Żadne powłoki zadne teflonyi inne swiństwa...
Teflon w przypadku tanich podrobek sie bardzo sprawdza
Wiem ze to nie oryginal ale dopoki powloka teflonowa "trzyma" potrawy
wychodza super
Robilem w tym woku rowniez "zwykle" gulasze i na prawde wychodzilo dobrze
O niebo lepiej niz w zwyklyych rondelkach czy patelniach
> problem lezy w innym miejscu:
> otóz palniki w naszych kuchenkach nie bardzo sie sprawdzaja przy
klasycznych
> wokach
> bo dno półokragłe - mój idealnie działą na kuchni węglowej gdzie moge
sobie
> fajerkami regulowac wielkosc ogrzewanej powierzchni :))))
> w zwykłej gazowej kuchni trzeba by zastosować takie palniki koncentryczne
> zeby nie zostawała nie ogrzewana powierzchnia one sa dostepne w tych
> droższych kuchniach
> (sam taki palnik przenosny to mozna czasem kupis na stadionie u
> wietnamczyków..)
> dlatego sie właśnie w handlu zeliwne spotyka to troszke likwiduje te wady
Fakt.
> > Osobiscie jestem raczej za zeliwnym.
> > W Wielkiej Brytanii (ze slyszenia od kumpla ktory byl i widzial)
oryginal
> > ( cholera ich wie czy na prawde oryginal) kosztuje 350 funtow...
"Troszke"
> > drogo
> >
>
> faktycznie drogo...ja za swój dałem raptem 8$.... a spory jest
>
> Marek
A gdzie kupowales?? Chyba raczej nie oryginalne ale jednak za taka cene
Ja kupilem (wlasciwie dostalem kupiony) na targu u ruskich i, jak juz
pisalem, dopoki teflon trzymal sprawdzal sie idealnie
Stal zwykla, cienka dosc ale teraz jak teflon "zszedl" (wiem moja wina ze
nie tak mylem woka) pojawia sie po kazdym myciu rdza i przy smazeniu potrafi
sie przypalic (oprocz smazenia w glegokim tluszczu rzecz jasna)
Pozdrawiam
Misiek
|