Data: 2008-09-16 19:05:21
Temat: Re: Wybuchowy przecier pomidorowy.
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Tue, 16 Sep 2008 20:19:29 +0200, krys napisał(a):
> Ikselka napisał(a):
>
>> Własnie miałam zapytać, dlaczego wątkodawczyni nie pasteryzuje
>> przecieru. Ketchup jest z octem, więc jest dostatecznie
>> zakonserwowany, choć ja i ten pasteryzuję, ale przecier to już
>> absolutnie koniecznie.
>
> Bo poprzednie pokolenia nalewały gorący i było dobrze. No i pokrywki
> były zakliknięte, więc przetwór został uznany za poprawnie zamknięty.
> Spróbuję z pasteryzowaniem zatem.
>
> Pozdrawiam
> Justyna
Poprawne zamknięcie (zakliknięcie) nie oznacza braku bakterii wewnątrz
opakowania, lecz tylko jego szczelność, czyli ochronę zawartości przed
napływem nowych wraz z powietrzem.
:-)
--
"(...)Zewszad rozlegaly sie surowe upomnienia:Jestes niczym,zapomnij o
sobie,zyj innymi!Gdym moje Ja po raz czwarty napisal,poczulem sie jak
Anteusz ziemi dotykajacy!Grunt odnalazlem pod nogami.Utwierdzic sie w tym
Ja wbrew wszystkiemu,z maximum bezczelnosci.(...)"
Z Gombrowicza :-)
|